Hans van der Linde (l) en Kees Scheer in het Hernhutterhuis dat met vele foto's, schilderijen en andere voorwerpen de kleurrijke geschiedenis van de Hernhutters toont. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Hans van der Linde (l) en Kees Scheer in het Hernhutterhuis dat met vele foto's, schilderijen en andere voorwerpen de kleurrijke geschiedenis van de Hernhutters toont. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: )

Kleurrijke geschiedenis in museum Het Hernhutter Huis

"Het was een spannend eerste jaar. We vroegen ons af of men het Hernhuttershuis wel zou vinden." Met een kleine 3.000 bezoekers staat dit kleine museum voldoende op de kaart. Maar het streven is naar hogere bezoekersaantallen en samenwerking met andere musea.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST - Het Hernhutter Huis toont met vele foto's, schilderijen en andere voorwerpen de kleurrijke geschiedenis van de Hernhutters, vertelt Curator Hans van der Linde enthousiast. "In het depot zijn nog meer objecten, die we de komende tijd gaan onderzoeken en beschrijven. Er zijn bijzondere voorwerpen uit met name Suriname." Met veel plezier vertelt Van der Linde over de bijzondere geschiedenis van de Hernhutters, die voert naar Tsjechië, Duitsland, Nederland, Suriname, Amerika en Canada. En ook over het verwezenlijken van de plannen voor het Hernhutter Huis. "Rond 2002 ontstond de gedachte aan een museum-verzamelgebouw. Er waren veel spullen waarmee iets moest gebeuren. Al snel ontstond de gedachte van een museum, dat er na 15 jaar is gekomen en wel op een historisch goede plaats. Klein weliswaar, maar met een unieke collectie."

Het Hernhutter Huis werkt samen met De Nieuwe Kerk in Amsterdam voor een expositie in het komende najaar. Verder zijn er plannen om activiteiten te organiseren met andere musea en het Geheugen van Zeist. De rondleidingen over het Broeder- en Zusterplein worden voortgezet in samenwerking met het Gilde.

In het Hernhutter Huis zijn er ook regelmatig tijdelijke exposities. "Momenteel hangen er schilderen van Robert Bosari van het kindertehuis Leliëndaal dat de Evangelische Broedergemeente heeft in Suriname. Bosari verbleef hier als kind."

Belangrijk onderdeel van het Huis is de winkel. Oud-koster Kees Scheer zwaait er met zijn vrouw de scepter. Sfeervol ingericht met diverse cadeaus, natuurlijk de beroemde hernhuttersterren in verschillende formaten en kleuren en ook andere snuisterijen in uiteenlopende prijsklassen.

Meer berichten