Alles wordt tot in de puntjes geregeld door vrijwilligers zoals Guus Wateler, Hennie Heuff en Gert Lamers (v.l.n.r.)
Alles wordt tot in de puntjes geregeld door vrijwilligers zoals Guus Wateler, Hennie Heuff en Gert Lamers (v.l.n.r.) (Foto: )

'Pyramide van Austerlitz in het licht' jaarlijks evenement

Voor de vijfde keer organiseert de Stichting De Pyramide van Austerlitz een lichtjeswandeling. Tijdens dit jaarlijkse evenement krijgen bezoekers bij uitzondering de mogelijkheid de Pyramide in het donker te beklimmen. Voor veel mensen uit de omgeving aanleiding om eens te gaan kijken bij het bijzondere monument uit de Franse tijd.

door Carol Dohmen

Austerlitz - De aanleiding om een lichtjeswandeling te organiseren was heel pragmatisch. Zomers bruist de Pyramide van de activiteiten. Er komen veel dagjesmensen om de uitspanning en de Pyramide te bezoeken en er zijn leuke doe-activiteiten voor kinderen. In de winterperiode is de Pyramide alleen op zondag open. De vrijwilligers van de Stichting zochten naar een mogelijkheid om iets interessants te bieden voor jong en oud. De vroeg intredende duisternis bood een kans: een wandeling én de beklimming van de Pyramide bij kaarslicht. Hennie Heuff, coördinator van de vrijwilligers: "Dat kaarslicht moet je inmiddels niet meer letterlijk nemen. Tot vorig jaar hadden we inderdaad 125 waxinelichtjes langs het pad staan. Het waaide de laatste keer zo hard, dat de hele club van vrijwilligers -25 mensen - de hele avond langs de kaarsjes moest lopen. De een stak het aan en zodra die verder liep naar het volgende kaarsje, blies de wind het kaarsje alweer uit. Dan kwam de volgende vrijwilliger om het weer aan te steken en zo ging het door. Een mooi voorbeeld van onze saamhorigheid, maar we waren wel kapot aan het eind van de avond." Dit jaar staan er ledlampjes langs het pad en op de omloop bovenop de Pyramide. Bovendien wordt de Pyramide zelf in het licht gezet, wat een prachtige aanblik oplevert. Langs de route staan vertellers verkleed als Napoleontische soldaten, die een verhaal vertellen over het Raadsel van de Pyramide. Vrijwilliger Gert Lamers, één van de vertellers: "De wandeling door het donkere bos is een beetje spannend en een mysterieus raadsel hoort daarbij. Bovenop de Pyramide volgt de ontknoping. Bij helder weer heb je een heel bijzonder uitzicht."

Meer berichten