Week van de burgemeester

Foto: Gemeente Zeist

column door Koos Janssen

Het onderwerp waarmee mijn werkweek op maandag 21 januari begint gaat over de instellingen op het terrein van de WA Hoeve in Den Dolder. Al ruim een jaar volgen we dagelijks nauwgezet allerlei aspecten van leefbaarheid en veiligheid in en rondom het gebied. Langzaam zien we de situatie verbeteren; tevreden ben ik nog niet. Vooral de onverwachte vermissingen van cliënten blijven aandacht, inzet en communicatie vragen. Met name van de instelling Fivoor. Binnenkort heb ik hierover overleg. 's Middags woon ik de buitengewone Statenvergadering bij op het provinciehuis. De commissaris van de Koning, Willibrord van Beek, neemt afscheid. Als voorzitter van de Utrechtse burgemeesters spreek ik hem toe.

Dinsdag vergadert het college van B&W. We bespreken het risicoprofiel van Zeist, opgesteld door de Veiligheidsregio Utrecht. Vooral de bosrijke omgeving, de huisvesting van kwetsbare mensen en verkeersstromen zorgen voor een verhoogd risico. We praten bij over de buitensportaccommodaties en woningbouw aan de Van Reenenweg. Ook stemmen we in met het opstellen van een buurtperspectief Nieuweroordweg. Ten slotte bereiden we een regionale bijeenkomst U10 voor, op de thema's economie, wonen, mobiliteit, energie en landschap. Het is een ingewikkeld keuzevraagstuk op het gebied van benutting van kwaliteit van schaarse ruimte. Aan een lange termijn regiovisie en afspraken met het kabinet wordt gewerkt.

Woensdagochtend lees ik voor in groep 5 van basisschool De Kameleon in Den Dolder. Het is vandaag de start van de Nationale Voorleesdagen. Ik lees voor uit: Stijn, uitvinder zet een tent op. De kinderen luisteren ademloos; we nemen ook de tijd voor bijkletsen. Rond het middaguur beland ik onverwachts in de voorbereidingen van een tv-programma van Johnny de Mol. Vanaf het voorjaar 2019 start een nieuw seizoen van Down met Johnny. Nog even in spannende afwachting. 's Middags overlegt een delegatie van het Platform Middelgrote Gemeenten in Zeist met Jantine Kriens, algemeen directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In ons gesprek verkennen we een nieuwe meerjarenvisie van de VNG. Ons inziens is middelgroot de ideale schaal voor gemeenten om te werken aan de kracht van de (inwoner)relatie en innovatie.

Donderdag bereid ik mijn gastcollege voor. Op 4 februari verzorg ik dat op de Hogeschool Utrecht, studie Integrale Veiligheidskunde. Thema's zijn de veelzijdigheid van veiligheid, de rol van de burgemeester en maatschappelijke onrust. Rond het middaguur komt de burgemeesterskring Utrecht in Bunnik bijeen. Met Boudewijn Steur van het ministerie van Binnenlandse Zaken spreken we over Versterking Democratie en Bestuur.

Vrijdagochtend praat ik bij met Lilly Platt (10 jaar oud) uit Zeist. Al twintig weken voert zij actie, vrijdagochtend van 9 tot 10 bij het gemeentehuis, voor het klimaat en tegen plastics, Lilly Plastic Pickup. Ik ben trots op haar en waardeer haar enorme inzet. 's Middags neem ik het eerste exemplaar in ontvangst van het boek: Groote Tuinbouw Tentoonstelling op het Landgoed Schoonoord te Zeist in 1909. Het prachtige boek is geschreven door Jan Hein Heimel. Op het gemeentehuis is hierover een expositie ingericht. Kom dat zien!

Meer berichten