Foto: Carol Dohmen

Gluren bij de Buren, cultuur in de huiskamers van Zeist

Door Carol Dohmen

Op zondag 10 februari vindt voor de eerste keer in Zeist het huiskamerfestival Gluren bij de Buren plaats. Met maar liefst 50 huiskamers, 51 acts en 149 optredens op het programma is voor coördinator Pauliene van der Klij een belangrijk deel van de missie al geslaagd: mensen in Zeist op een bijzondere manier met elkaar in verbinding brengen en een gevarieerd cultureel programma aanbieden. Gewoon, bij mensen thuis. Voor iedereen die eens wil binnenkijken bij de buren en daarbij ook nog eens genieten van muziek, theater en cabaret.

Jaren geleden belandde Pauliene van der Klij samen met een vriendin min of meer toevallig op een huiskamerfestival in Zutphen. Pauliene: "Ik werd meteen gegrepen door het idee dat je bij wildvreemde mensen welkom was om daar naar verrassende optredens te kijken en te luisteren. Toen wist ik al, dat ga ik ook een keer organiseren."

Er gingen drukke jaren met jonge kinderen en werk voorbij, maar eind 2017 nam ze contact op met de landelijke organisatie van Gluren bij de Buren. "Ze zagen het meteen zitten om het festival naar Zeist te halen, ik kon meteen aan de slag. Ik moest eerst subsidie binnenhalen om er zeker van te zijn dat er ook budget voor promotie zou zijn."

De gemeente Zeist was gecharmeerd van het plan, het culturele festival sluit mooi aan bij het speerpunt 'verbinden in de wijken'. Met de startsubsidie begon het echte werk: huiskamers regelen en die gaan matchen met artiesten. Pauliene: "We kregen veel aanmeldingen van mensen die hun huis hiervoor openstellen, villa, flat en rijtjeshuis, dat maakt het zo leuk. Artiesten meldden zich en verschillende culturele instellingen in Zeist, zoals het Kunstenhuis, Beauforthuis en de muziekschool hielpen bij de programmering. We hebben een professionele Jazzformatie, twee hele jonge violistes, theatermakers en dansers."

Er ligt een rijk gevarieerd programma. Pauliene: "Ik hoop op veel publiek en dat die mensen weer anderen meenemen: ouderen, maatjes, nieuwe statushouders. Er is voor ieder wat wils én het is gratis. Er staat wel een spaarpot bij elk optreden. Dat is het startkapitaal voor het volgend jaar, wat mij betreft wordt het een terugkerend evenement."

Meer berichten