Het jeugdsymfonieorkest OpStreek na hun optreden afgelopen zaterdag. FOTO: Hanneke Sollman
Het jeugdsymfonieorkest OpStreek na hun optreden afgelopen zaterdag. FOTO: Hanneke Sollman

Jonge dirigent timmert aan de weg

Door Lydia van der Meer

Een muzikant in hart en nieren

Sinds september 2018 dirigeert Douwe Nauta (22) bij het Jeugdsymfonieorkest OpStap en OpStreek in Zeist. Het leven van Douwe staat in het teken van het maken van muziek. Het ene moment speelt hij de vioolpartij op een nummer van Mr. Probz, het andere moment maakt hij muziek in gevangenissen en AZC's. Hij geeft muziekles aan basisscholen en toert het liefst met een straatorkest de wereld over. Douwe speelt zowel klassieke muziek als jazz en pop.

Douwe groeide op in Baard (Friesland) met ouders die beide het conservatorium hadden gedaan. Moeder studeerde dwarsfluit, vader schoolmuziek. Op vijfjarige leeftijd begon Douwe met muziekles. Hij wilde starten met drums maar daar was hij echt te klein voor. Het werd uiteindelijk viool. Inmiddels kan Douwe zo'n beetje acht concertinstrumenten bespelen, dirigeert hij orkesten en daar wil hij nóg beter in worden.

"De meeste muzieklessen en instrumenten overleven de puberteit niet," vertelt Douwe. "In die periode haken de meeste jongeren af met muziek maken. Ik ben juist meer gaan spelen in die tijd. Ik had een hele leuke en inspirerende muziek juf en ik ben gaan drummen. Omdat ik in het Frysk Jeugd Orkest ben blijven spelen hielp dat om juist in die puberteit muziek te blijven maken. Daardoor ben ik waar ik nu ben."

Na de middelbare school trad Douwe in de voetsporen van zijn ouders en hij ging naar het conservatorium om schoolmuziek te studeren. Na deze opleiding is Douwe onder andere twee dagen per week muziekles gaan geven aan kinderen van basisscholen. "Het is zo belangrijk dat kinderen op school van een echte muziekdocent les krijgen. Wij studeren er niet voor niets voor. Muziekles maakt sociale dingen bespreekbaar, geeft teamspirit, meer rust en een betere werksfeer in de klas."

In de toekomst zou Douwe meer willen dirigeren en het liefst met een straatorkest de wereld over reizen. "Ik vind het leuk om veel verschillende dingen te doen op het gebied van muziek. Een tweede Jaap van Zweden zijn ambieer ik niet. Dan moet je heel goed zijn in een ding. Ik wil zoveel mogelijk verschillende dingen doen. Van een week in de Ziggo Dome staan tot op een feestje spelen."

Vorig jaar heeft jeugdsymfonieorkest Opstreek uit Zeist de eerste prijs gewonnen voor de jongste (3e) leeftijdscategorie bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Ondanks dat het orkest het kleinste was met de jongste leden. "Graag breiden we zowel Opstap (voor basisschoolleerlingen) als Opstreek (vanaf 12 jaar) uit met nieuwe jonge muzikanten. De enige voorwaarde tot toelating is dat je minimaal twee tot drie jaar muziekles hebt gehad en een concertinstrument kunt bespelen."

Voor meer informatie: www.opstreek.eu

Meer berichten