Foto:

Bunnikse helden op de Weissensee

door Agnes Laurens

Anderhalve week geleden dwarrelden er sneeuwvlokken op de grond. De slee kwam uit de schuur en een paar dagen lang hadden kinderen sneeuwpret. Even leek het erop dat we in Bunnik konden gaan schaatsen. Helaas bleef het ijs te dun en ging de schaatspret niet door.

Oostenrijk - Waar wel geschaatst kon worden was in Oostenrijk op de Weissensee. Daar werd op 29 januari de Alternatieve Elfstedentocht gehouden, een jaarlijks evenement waar duizenden Nederlandse toerschaatsers aan deelnemen. Ook drie Bunnikers, Coen Constandse, Wigard Kloosterman en Erik Wals bonden de schaatsen onder en voltooiden de 200 km.

16 rondjes met scheuren

Omringd door prachtige Alpentoppen, werden er op de Weissensee 16 rondjes van 12,5 kilometer geschaatst. Daar gingen de nodige voorbereidingen aan vooraf.

"We hebben alle drie zo veel mogelijk geschaatst op de Vechtse Banen en een enkele keer op de 3km baan van Flevonice", vertelt Erik. "Daarnaast is goed materiaal onontbeerlijk om de extreme koude te trotseren en zonder blaren de finish te halen."

"Bij de start was het maar liefst 16 graden onder nul, maar gelukkig kwam de zon snel op en kon er uitstekend worden geschaatst", zegt Coen. "Voor mij verliep de dag zonder problemen en na goed 9 uur schaatsen was ik binnen.", vertelt hij enthousiast verder.

Ook Erik en Wigard bereikten enige tijd later, vermoeid maar voldaan, ook de finish. Vooral de scheuren in het ijs speelden parten. "Achter elkaar aan schaatsen ging niet goed, er gingen bij bosjes schaatsers onderuit, omdat hun schaats in een scheur bleef hangen", vertelt Wigard.

Sfeer op de Weissensee

De Weissensee heeft een prachtig idyllische uitzicht over het omliggende Alpen gebied. "Het is alsof je over het ijs zweeft en je in een ansichtkaart begeeft", laat Erik weten. Wigard en Coen sluiten hierbij aan. "Ook is de organisatie uitstekend, met dank aan de vele vrijwilligers zonder wie het evenement niet kan plaatsvinden", vertelt Coen. Hij vervolgt: "Het is net alsof je een festival binnenloopt. Naast het meer is een feesttent waar er na afloop gezellig een biertje kan worden gedronken tijdens het blarenbal". De heren zijn gegrepen door het schaatsvirus en maken reeds voorzichtig plannen voor een nieuwe tocht.

Meer berichten