Carla Schaad-Tunzi woont in Zeist en is daar ook geboren
Carla Schaad-Tunzi woont in Zeist en is daar ook geboren (Foto: Maarten Bos)

Levensverhaal Carla Schaad

door Maarten Bos

'Droge tranen'

Carla Schaad-Tunzi woont in Zeist en is daar ook geboren. Ze is 61 jaar, nu zo goed als blind en ze heeft onlangs haar levensverhaal in boekvorm uitgegeven. Velen schrijven een boek, maar niet allen hadden een zo bewogen leven als Carla. Een leven dat mede bepaald werd door haar visuele handicap.

Zeist - Carla: "In mijn jeugd werd in het gezin waar ik onderdeel van uitmaakte geen rekening gehouden met mijn slechtziendheid. Ik moest overal extra hard voor knokken. Je moest echt wel luisteren en opletten wat je zei want anders kon je een pak slaag krijgen". Carla vervolgt: "Toen ik wat ouder werd kwam ik mijn latere eerste man tegen. Het geluk leek mij toe te lachen. Ik kreeg twee kinderen. Een meisje en een jongen. Maar het gedrag van mijn man veranderde. Hoe dat precies zo is gekomen kun je in mijn boek lezen. De situatie werd op den duur onhoudbaar maar pas na 23 jaar was de maat vol en ben ik in 2003 gescheiden".
"Ondertussen had ik in mijn werkzame leven banen als telefoniste en receptioniste. In mijn eerste functie werd ik letterlijk weggepest maar toen ik hetzelfde werk later in Amersfoort deed ging het veel beter en bleef ik vijf jaar in functie. Wel begon ik geleidelijk aansteeds minder te zien. Ik was erg op mode, een gunstige eigenschap voor een receptioniste. Maar naarmate mijn ogen steeds slechter werden verdwenen ook de kleuren". Carla legt verder uit: "Nu heb ik geen werk meer, maar ik vind dat niet erg, want er zijn genoeg leuke dingen die ik kan doen. Verpieteren zal ik niet. Ik ben positief ingesteld en zeer ondernemend. Ik heb bijvoorbeeld aan zweefvliegen gedaan, aan parachutespringen, wild water kanoën, waterskiën en ik heb zelf auto gereden. Ik wil nu ook andere blinden en slechtzienden de mogelijkheid bieden een dergelijk avontuur te beleven. Ik organiseer tweejaarlijks de Blind Elephant Motorrun. Mensen met een visuele handicap zijn dan bijrijder op de trike of zitten in het zijspan. Er zijn altijd veel deelnemers en we zijn al toe aan de zesde editie op zaterdag 13 juni 2020". Met mijn huidige man Ruud deel ik een grote passie: trike rijden. Een trike is een driewielige motor met een plek voor een passagier. Heerlijk vind ik het".
"Ruud heb ik ontmoet toen ik via de radio een oproep deed voor een voorrijder op de tandem. Ik ben gelukkig met hem. Hij heeft me met alles geholpen. We zijn op 11-11-2011 getrouwd. "De titel van mijn boek is Droge tranen. Dat zegt op zich al veel, want verdriet is er wel geweest, maar ik liet dat niet altijd merken. Ik heb 15 jaar aan dit boek gewerkt en het heeft dan ook 619 pagina's. Twee jaar lang ben ik geholpen door een co-auteur. Mede daardoor is de uitgave nu heel prettig leesbaar. Carla zegt nog: "Dit boek was ook een verwerkingsproces. Wie werkelijk wil weten hoe alles gelopen is zal Droge tranen graag aanschaffen. Leuk is dat er nu ook een gesproken versie van wordt gemaakt. Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen via: carlayschaad@gmail.com

Het kost 22 euro en het is prachtig verzorgd met onder meer foto's van bijna alle geleidehonden die ik heb gehad".

Een medewerkster van RTV Utrecht spreekt het belangenloos voor mij in".

Meer berichten