Lokale partij Seyst.nu wil CO2 en Fijnstof meten in Centrum en omgeving

Sinds 28 januari jl. is in Zeist een hele serie nieuwe verkeersmaatregelen van kracht.

Door de vele afsluitingen en eenrichtingsmaatregelen in en rond het centrum van Zeist ontstaan files en inwoners moeten vaak kilometers omrijden om bij hun huis te komen.

Mensen van bepaalde beroepsgroepen (bijv. makelaars, thuishulpen en mantelzorgers) worden gedwongen jaarlijks duizenden extra kilometers te rijden.

Logische en onwenselijke consequenties daarvan zijn verkeersonveilige situaties en een onnodige toename van uitstoot van CO2 en fijnstof. Ook de omliggende wijken ervaren de overlast.

Door het gedwongen omrijden stoten auto's per keer (naar schatting 4 kilometer) ca 1 kilogram CO2 uit, hetgeen overeenkomt met ca 510 liter CO2,

Seyst.nu heeft al van diverse mensen buiten het centrum klachten gekregen dat de ramen gesloten moeten blijven vanwege de stank van ongewenste extra uitlaatgassen, hetgeen natuurlijk slecht is voor de volksgezondheid.

Vandaar dat Seyst.nu wil dat de gemeente op een aantal strategische plaatsen op de Slotlaan, alsmede op ontsluitingswegen rond het kernwinkelcentrum, de CO2 en fijnstof in de lucht gaat meten. Seyst.nu wil ook dat de resultaten daarvan, met degelijke analyses, aan de raad beschikbaar worden gesteld. Het doel is om een en ander bij de evaluaties over de gevolgen van de verkeersmaatregelen te betrekken.

Peter Timofeeff,

Namens Seyst.nu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden