Foto: Mel Boas

Zeist is de weg kwijt

Zeist - Met de leuze "Zeist is de weg kwijt" liepen tussen de 100 en 150 inwoners van Zeist een demonstratieve mars door het centrum. Hiermee protesteerden zij tegen de nieuwe verkeerssituatie in het centrum. Op 28 januari voerde de gemeente Zeist een aantal verkeersplannen door als onderdeel van de vernieuwing van het centrum. Door de invoering kan het verkeer niet langer doorrijden bij de markt op de plek waar het voormalige tunneltje lag. Door deze afsluiting en de afsluiting van de korte Steynlaan vinden de actievoerders het centrum van Zeist minder toegankelijk voor bezoekers.

Een aantal demonstranten had tijdens de demonstratie een geel hesje aan getrokken. Behalve de onvrede en het gevoel niet gehoord te worden, hield daarmee alle vergelijking met andere gele hesjes bewegingen wel op. De sfeer was gemoedelijk, zodat enkele raadsleden zich al tijdens de demonstratie onder de actievoerders mengde om te horen wat de essentie van de onvrede is.

Wat veel mensen vooral in het verkeerde keelgat is geschoten is de onwilligheid om knelpunten die voor bepaalde groepen van inwoners van het centrum op korte termijn te gaan oplossen. Oorspronkelijk wilde centrumwethouder Laura Hoogstraten pas na de zomer, de huidige ingevoerde plannen gaan evalueren. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van jl dinsdag werd er een motie van de coalitiepartijen VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP, aangenomen, die het college oproept om al eerder te evalueren en tot bijsturen over te gaan.

Helpstand

Inmiddels heeft wethouder Hoogstraten laten doorschemeren, dat zij eventueel bereid is om de verkeerssituatie op bepaalde punten al eerder aan te passen als bepaalde groepen van inwoners onevenredig veel last hebben van de huidige situatie. Hierbij denkt de wethouder onder andere aan de inwoners van de Seyter Veste op het Emmaplein, die nu in sommige gevallen wel erg moeten omrijden als zij de parkeergarage onder het Emmaplein verlaten en niet richting de Hogeweg kunnen afslaan. Ik probeer knelpunten op te lossen. We staan echt in de helpstand en proberen maatwerk te leveren."

Bucketlist

Initiatiefneemster van de protestmars Vivienne Groenewoud kijkt tevreden terug op de eerste Zeister protestmars gehouden in de recente geschiedenis. Een demonstratie kan Zeist van zijn bucketlist afstrepen volgens Vivienne, die aangeeft het bij deze acties te laten. Na het opstellen, indienen aanbieden van een petitie, die met 2.800 handtekeningen is ondertekent, aan de gemeenteraad van Zeist en het organiseren van een demonstratie is voor haar voldoende. Anderen mogen nu het stokje overpakken om verder te protesteren tegen deze plannen van de gemeente.

Meer berichten