Foto: Asta Diepen Stöpler

Doorzetters Ahmad en Henk leren veel van elkaar

door Asta Diepen Stöpler

Een goede baan, het liefst in de fietsenbranche en een woning. Ahmad weet precies wat hij wil om goed voor zijn jonge gezin te zorgen. Hij is al flink op weg zijn doel te bereiken. Samen met Henk van den Broek werkt hij er hard aan om snel en goed Nederlands te leren via Het Taalhuis.

ZEIST - Ahmad (28) ontvluchtte enkele jaren geleden te voet Syrië en woont sinds 2015 in Nederland. Hij en Henk zijn taalmaatjes via Het Taalhuis Zeist.
Doorzettingsvermogen en creativiteit hebben ze allebei in ruime mate. Ze begonnen afgelopen zomer en het resultaat is er naar: Ahmads taalbeheersing gaat met sprongen vooruit. "In het begin was het moeilijk met elkaar te communiceren", zeggen Ahmad en Henk. Het feit dat Ahmad analfabeet was maakte het leren van de Nederlandse taal lastig. "We zochten naar goede manieren om elkaar toch te verstaan", vertelt Henk, gepensioneerd CEO uit de bouwwereld. "Ik wil zo graag Nederlands leren en ik geef niet op", zegt Ahmad. Stap voor stap zijn ze er uit gekomen. Taalhuis-medewerker Nadia Seghier hielp in het begin en ook Google translate kwam regelmatig van pas.
Ahmad komt uit een agrarische gezin en heeft ook een technische aanleg. Hij begon onlangs met een agrarisch leertraject. "Ik wil heel graag goed leren lezen en schrijven. Hierna wil ik fietsenmaker, tuinman of schilder worden om voor mijn vrouw Basma en drie kinderen te kunnen zorgen."
Over een jaar beheerst Ahmad het Nederlands goed, schatten beiden in. Tot die tijd treffen ze elkaar wekelijks in de bibliotheek om boeken te lezen en te praten. Ahmad: "Binnenkort gaan we naar de markt en winkels om boodschappen te doen. We gaan ook een paar keer fietsen." Ze kunnen het zichtbaar goed met elkaar vinden en leren veel van elkaar. Henk: "Bijvoorbeeld hoe het is om als vluchteling alles achter te laten en in een vreemd land een nieuw bestaan op te bouwen. Bijzonder om hem hierbij een beetje te mogen helpen. Maar het meeste doet hij zelf dankzij zijn doortastendheid en volharding," aldus Henk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden