Foto:

In Zeist kunnen mensen met een visuele beperking op 20 maart zelfstandig stemmen

Zeist - Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. In Zeist kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning.

Zelfstandig stemmen
Tot voor kort konden mensen die zeer slechtziend of blind zijn alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen of door een volmacht af te geven. Vorig jaar is daar verandering in gekomen dankzij de komst van de stemmal met audio-ondersteuning. Het aantal gemeenten dat deze voorzieningen aanbiedt groeit. In maart 2019 hebben o.a. de gemeenten Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist de stemmal en soundbox tot hun beschikking.

Recht
Mensen met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet.

Stemmal en soundbox
Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood.

Ook mensen met een visuele beperking die niet in Zeist wonen, kunnen met deze methode in één van de deelnemende gemeenten hun stem uitbrengen. Meer informatie hierover is te vinden op www.oogvereniging.nl/stemmen.

Stembureau
Het stembureau in Zeist waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen is in het gemeentehuis aan Het Rond 1 te Zeist.

Meer berichten