Foto:

Olympische medaille voor Zeno

Shorttracker Zeno de Boer (16) uit Zeist heeft op het Europees Jeugd Olympisch festival (EYOF) in Sarajevo met Talent TeamNL een bronzen plak gehaald op het spectaculaire onderdeel mixed relay 3000m.

Zeist - Het shorttrackteam, bestaande uit 2 jongens en 2 meisjes, nam het in een spannende finale op tegen de sterke teams van Hongarije, Polen en Rusland. Na een valpartij bij de Russen wisten de Nederlanders met een stabiele rit de derde plaats veilig te stellen.

Zeno de Boer begon zijn sportcarrière op 5-jarige leeftijd bij Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist (SIVZ) met langebaanschaatsen en inline-skaten. Toen hij 8 jaar was, kwam daar ook shorttrack bij. In alle disciplines heeft hij wedstrijden tot op landelijk of Europees niveau gereden, uiteindelijk viel de keuze op het dynamische shorttrack. Zeno: "Het was echt heel erg gaaf in Sarajevo. Ik heb veel geleerd in de wedstrijden tegen; zulke sterke tegenstanders uit heel Europa. Voor de relay gingen we echt als 4e land de finale in. We mochten geen fouten maken en dat is gelukt. Het was ook een grote eer dat ik de Nederlandse vlag mocht dragen bij de sluitingsceremonie met duizenden toeschouwers, echt een hele eer'. Het EYOF heeft net als de echte Olympische spelen een zomer- en wintereditie en wordt elke 2 jaar ergens anders in Europa gehouden.

De bedoeling is om jonge talenten al vroeg ervaring te laten opdoen met deelname aan een groot multisportevenement. Chef de mission Kayan Bool: Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, dan kunnen ze de ervaringen vanuit dit evenement in hun rugzak meenemen."

Meer berichten