Foto: Carol Dohmen

Henjo Hekman schittert met laatste gedicht als stadsdichter

Henjo Hekman neemt binnenkort afscheid als stadsdichter van Zeist. In de afgelopen drie jaar schreef hij in deze rol meer dan 20 gedichten voor de Zeister gemeenschap, het laatste gedicht op verzoek van De Zilver-Kamer Zeist. 'Gerodorp', zoals de titel luidt, werd op vrijdag 8 maart onthuld en voorgedragen op Kasteel Kerckebosch.

Zeist - Drie vitrines vol prachtig zilverwerk vormden het achtergronddecor voor een gedicht over herinneringen verbonden met vier bijzondere straten in Zeist.

Door Carol Dohmen

Pierre Rhoen, oud-gemeentearchivaris van Zeist en bestuurslid van De Zilver-Kamer, benaderde Henjo Hekman met het verzoek een gedicht te schrijven over de historie van de zilverindustrie. Het is Hekman's laatste gedicht in de rol van stadsdichter, in april sluit hij een termijn van drie jaar af. Henjo Hekman is geen geboren Zeistenaar. "Zeist was een compromis van mijn vrouw en mij, zij kwam uit de stad, ik van het Veluwse platteland. Ik had er aanvankelijk niks mee, maar op een dag ontdekte ik dat mijn vrouw en inmiddels kinderen met Zeist vergroeid waren geraakt. Zelf wist ik alleen de slijter en de tabaksboer te vinden. Toen ben ik op verkenning uitgegaan."

Inmiddels is hij met Zeist vergroeid. Ook als stadsdichter ontdekte hij veel over Zeist. "Van de zilverindustrie had ik natuurlijk wel gehoord, maar het fijne wist ik er niet van." In Pierre Rhoen vond hij een enthousiaste en zeer deskundige informatiebron. Tijdens een gezamenlijke fietstocht naar het beeld van Pieter d'Hont in Gerodorp ontstond de eerste zin. Hekman is altijd benieuwd hoe een gedicht verder zal gaan. "Een goed gedicht wordt niet gemaakt, het ontstaat. Dan voel ik me een vroedvrouw, ik breng een gedicht ter wereld." Bij gedichten op verzoek zoekt hij naar de taal die bij het gedicht past. "Ik heb over zoveel onderwerpen geschreven, ik vind het belangrijk poëzie te schrijven die voor de gemeenschap verstaanbaar is."

Hij draagt het gedicht voor, omringd door zilveren voorwerpen, voordat hij het samen met Rudi Boekhoven aan de muur hangt. Hekman is tevreden: "Het zit mooi in elkaar, het is geen gemaakt gedicht. Van die laatste zin word ik blij." Het officiële afscheid van Hekman vindt plaats op 13 april a.s. , dan wordt ook de naam van de nieuwe stadsdichter onthuld.

Meer berichten