Foto: Algemene Senioren Vereniging

Contact maken tussen verschillende generaties

Liefde, mode, werk, geld, wonen. Over allerlei onderwerpen hebben jongeren en ouderen elkaar veel te vertellen. Probleem is dat verschillende generaties niet makkelijk met elkaar in gesprek komen. Met een boek, film en kwartetspel wil ASZ dit verbeteren, samen met het Christelijk College.

Door Asta Diepen Stöpler

ZEIST - Op speelse wijze het contact op gang brengen tussen ouderen en jongeren. "Dit is het doel van dit project 'Bruggen Bouwen", vertellen Han Willems en Albert van Kuijk. Willems is de bedenker en ASZ-voorzitter, Van Kuijk is medeorganisator. "ASZ wil al lang projecten met jongeren. Er is een behoorlijke kloof tussen jongeren en ouderen en dat is jammer. We kunnen veel van elkaar leren. Hoe zag het leven er 40, 50 jaar geleden uit? Hoe beleven jongeren hun leefwereld?"
Willems kwam op het idee toen hij met kleinzoon Jimi (toen13 jaar) eind 2016 de Kilimanjaro (5895 meter) beklom. "Als opa en kleinzoon trokken we twee weken intensief met elkaar op. We praatten over van alles. Het lijkt me zo mooi als meer senioren dit doen: praten met de jeugd. Voor beiden kan dit zo inspirerend zijn."
Met ASZ begon Willems aan de uitwerking van de opzet, het zoeken van een school, het werven van fondsen. "Het was soms lastig, maar het is gelukt. Centraal staan 9 onderwerpen, zoals vrije tijdsbesteding, relaties, gezondheid en leeftijd." De komende maanden wordt het lesmateriaal gemaakt voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. In juni zijn twee gesprekken gepland tussen leerlingen van het Christelijk College en enkele senioren, waarvan Fred Manschot een film maakt. Interviews met 15 senioren worden opgenomen in een boek. Ook een kwartetspel met gespreksonderwerpen krijgt zijn vorm. In het komende najaar, zo is de planning, zullen boek, film en kwartetspel feestelijk aan Zeist gepresenteerd worden. "Dan is het beschikbaar voor iedereen die een goed, vlot contact wil hebben met mensen van andere generaties. We hopen dat scholen in Zeist en omgeving er mee aan de slag gaan."

Meer berichten