Foto: Maarten Bos

Rapport studenten over de wilde bij

door Maarten Bos

Zeist- Op 12 maart heeft Zoomin' Consultancy, een tijdelijk samenwerkingsverband van zes studenten uit Wageningen, een rapport gepresenteerd over de situatie van de wilde bijen in Zeist. Bovendien werd ook een communicatieplan uitgebracht. De Wageningse studenten deden hun onderzoek in opdracht van de werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam. De presentatie vond plaats in de Trouwzaal van het Raadhuis. Er is acht weken gewerkt aan het onderzoek.

Het eerste rapport, In het belang van de Bijen, gaat over de wilde bijensoorten in Zeist, hun belang en waarom ze bedreigd worden en het tweede verslag, het communicatieplan met als titel Burgers en Bijen, omhelst een opzet over hoe de Zeister burgers te bereiken inzake deze kwestie.

Vanwege het jaargetijde waarin gewerkt werd kon geen veldonderzoek gedaan worden. De wilde bijen zijn in het begin van het jaar nog niet uitgevlogen. In het verleden heeft er wel veel veldwerk plaatsgevonden en de resultaten daarvan zijn via databases onderzocht door de studenten. Daarnaast is nog ander onderzoek verricht. Omdat de beschikbare tijd beperkt was moesten keuzes gemaakt worden. Daarom hebben de onderzoekers zich vooral op de 27 bedreigde wilde bijensoorten in Zeist gericht en daarnaast op wat de burgers van de gemeente kunnen doen om de situatie van de wilde bijen te verbeteren.

In beide gepresenteerde plannen staan veel aanbevelingen voor de inwoners van Zeist en hoe deze te bereiken. Burgers kunnen zorgen voor nestgelegenheid en voedselaanbod. Op het balkon kan veel gedaan worden. Daar kan een kruidentuin worden aangelegd en kunnen bloembakken geplaatst worden. In de tuin is het raadzaam om niet te kort te maaien en bijenvriendelijke planten neer te zetten. Belangrijk hierbij is dat alle kruiden, planten en bloemen zonder pesticiden (biologisch) gekweekt zijn. Veel zogenaamd onkruid is ook bijenvriendelijk, zoals de paardenbloem en klaver. Laten staan dus.

Vooral Zeist-West wordt door de studenten als kansrijk gebied gezien. Daar is al veel groen en daar wonen ook veel mensen. Deze kunnen geactiveerd en geïnformeerd worden. Er kunnen bijenlinten aangelegd worden. De burgers kunnen bereikt worden via een website en brochures. Die brochures moeten dan ook aanwezig zijn bij verschillende "steunpunten". Verder moet gebruik gemaakt worden van Facebook. De aandacht van de lokale pers moet gezocht worden. Nog een aanbeveling was om evenementen te organiseren om de Zeistenaren te activeren. Een van de mogelijkheden daarbij is het opzetten van een bijenwandeling onder leiding van een expert.

Het rapport bevat nog veel meer aanbevelingen. Zo wordt aangeraden om de samenwerking te zoeken met onder meer De Boswerf, de tuincentra en de operatie Steenbreek om de situatie van de wilde bijen te verbeteren. Zoomin' Consultancy bestaat uit studenten ecologie, biologie en communicatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden