Foto: Sterre Meurs

Zeister Muziekdagen begint jubileum met Lenteconcert

door Asta Diepen Stöpler

De 'Zeister Muziekdagen' bestaat 30 jaar. Met het Lenteconcert en een zomerfestival wordt dit jubileum gevierd. Remy van Kesteren, veel (inter)nationale ensembles en een samenwerking met de Zilverkamer staan op het programma.

ZEIST - Het is bijzonder dat een lokaal initiatief uit 1990 er nog is, zegt Liselotte Pesch, voorzitter van de Zeister Muziekdagen. "In dat jaar ontstond dit festival onder de naam Beaufort Muziekdagen. De eerste 2 jaar bood het Beauforthuis podium aan de uitvoeringen en masterclasses. Wegens groeiende bezoekersaantallen is daarna gekozen voor de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente."

In de jaren '90 waren muziekfestivals nog geen gemeengoed. "Vanaf het begin koos de Zeister Muziekdagen voor masterclasses voor jong talent, een unicum toen. Deze traditie houden we in ere. In totaal deden er 700 masterclassstudenten aan mee. Onze artistiek leider Alexander Pavlovsky nam met zijn Jerusalem Quartet deel aan een van de eerste marsterclasses. Nu is hij een vermaard musicus en docent die wereldwijd optredens geeft. Hij kiest met zorg de vele mooie, bekende ensembles en solisten uit voor ons programma. Ook dit jaar weer mogen we veel beroemde musici ontvangen, waaronder het Belcea Quartet, het Jerusalem Quartet, pianist Elisabeth Leonskaja en harpist Remy van Kesteren."

Pesch roemt ook de vrijwilligers. "Hun liefde voor ons festival en inzet zijn onmisbaar. Voor het vele werk tijdens Lenteconcert, zomerfestival en de rest van het jaar zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Op onze site staan de vacatures. Mensen kunnen onze stichting steunen door Vriend te worden van de Zeister muziekdagen."
Zeister Muziekdagen werkt samen met diverse Zeister instellingen. "Met de Zilverkamer en Gilde Zeist brengen we enkele bijzondere activiteiten. We willen meer samenwerken met organisaties, want Zeist biedt zoveel moois dat zich goed leent om in ons programma op te nemen", besluit voorzitter Pesch.

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden