Moeder van misbruikte dochter neemt wraak - Jan Bouman uit Zeist baseerde zijn tweede b

Jan Bouman uit Zeist baseerde zijn tweede boek op de moord op Maaike Kuiper

Dat iemand je kinderen iets aandoet, is voor menig ouder het ergste wat hen kan overkomen. Helaas is dit voor sommigen de realiteit. Heeft het recht dan voldoende gezegevierd met een gevangenisstraf? Auteur Jan Bouman kwam door zijn werk als psycholoog voor het ministerie van veiligheid en justitie in aanraking met plegers van dergelijke delicten. Het moedergevoel van de ouders van slachtoffers fascineerde hem. Met de moord op Maaike Kuiper uit Hengelo als inspiratie, schreef hij een rauwe, meeslepende roman waarin moeders wraak nemen op verkrachter. 'Moeders op jacht - Wanneer jouw dochter misbruikt is' verscheen op woensdag 13 maart en wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Een boek over wraak en vergeving. Wat betekent het voor je als jouw dochter misbruikt is? Je ziet haar wegzinken in een peilloze triestheid. Je hoort van andere moeders dat een man tientallen meisjes verkracht heeft. Hij is groundsman op jouw tennisclub. Je ervaart gevoelens die je nooit eerder meegemaakt hebt. Je spreekt er met andere moeders van slachtoffers over en zij ervaren hetzelfde. Jullie worden het eens. Eerst willen jullie de vent straffen. De angst bestaat dat gevangenisstraf voor hem een lachertje zal zijn. Samen met andere moeders wordt een plan gesmeed om wraak te nemen op de dader. Daarnaast willen de moeders de crimineel verantwoordelijkheid laten nemen voor zijn daden. In dit boek kunnen we lezen of de vrouwen daarin slagen.

Jan Bouman is gepensioneerd psycholoog bij het ministerie van veiligheid en justitie. In zijn werkzame leven heeft hij honderden geweldplegers gesproken. Ook de slachtoffers van het geweld heeft hij ontmoet en bestudeerd. Hij heeft zich jarenlang erover verbaasd dat maar weinig daders spijt hadden van hun daden. Het liefst wilden ze hun criminele handelingen vergeten en plannen maken voor de toekomst. De schrijver ontmoet in de gevangenis tijdens een dag waar daders en slachtoffers elkaar ontmoeten een pleger van zware seksuele delicten. De man zelf ontkent dit in alle toonaarden. Hij deed het voor hun bestwil, zegt hij.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden