Hugo Borst signeert boeken tijdens zijn lezing in Idea Bibliotheek Zeist. Foto: Asta Diepen Stöpler
Hugo Borst signeert boeken tijdens zijn lezing in Idea Bibliotheek Zeist. Foto: Asta Diepen Stöpler (Foto: )

Lezing Hugo Borst over zijn moeder

door Asta Diepen Stöpler

"Menselijke maat in ouderenzorg"

"Een monument, een eerbetoon" noemde schrijver en journalist Hugo Borst zijn lezing over zijn moeder, vorige week woensdag. Voor een goed gevulde zaal in bibliotheek Idea Zeist las hij verhalen voor over haar ziekbed en overlijden. Hij schreef twee bestsellers over dit onderwerp: 'Ma' en "Ach moedertje'. Onder de toehoorders waren veel mensen die werkzaam zijn in de zorg.

ZEIST - Borst schreef enkele jaren geleden zijn eerste boek 'Ma' over de slechte omstandigheden in het verzorgingstehuis waar zijn dementerende moeder verbleef. Hieruit volgde een landelijke campagne met Carin Gaemers om misstanden in de ouderen- en thuiszorg aan te pakken. Minstens 2 verzorgenden op 8 bewoners. De politiek besloot 2,1 miljard uit te trekken voor verbetering. In een interview voorafgaand zijn lezing in de bibliotheek gaf Borst aan dat verbeteringen in de ouderenzorg hem "niet snel genoeg gaan." Werken in de zorg is voor velen onaantrekkelijk: laagbetaald, gebroken diensten, slechte contracten. "Meer dan 100.000 nieuwe medewerkers zijn nodig. Er worden nu al veel mensen opgeleid, maar dat is nog niet voldoende. Het werk moet aantrekkelijker gemaakt worden door betere arbeidsomstandigheden. Verleid jongeren om in de zorg te gaan werken. Er is 11 miljard overschot in Nederland, gebruik dit om in de zorg te investeren." Directies van zorginstellingen moeten creatief zijn. Gastvrouwen en assistenten in de huiskamer kunnen verbetering geven. Mensen zonder opleiding maar wel met het 'zorg-gen' die de ouderen de broodnodige aandacht geven. "Daar gaat het aantoonbaar beter met de bewoners."
Borst ziet dat er met name in grote zorginstellingen veel zorggeld verloren aan overhead. Hij pleit voor een andere aanpak, bijvoorbeeld een tehuis in iedere buurt vlakbij een medisch centrum, crèche, school, midden in de samenleving. "Kleinschalig en naar de menselijke maat."
De lezing was een initiatief van Bibliotheek Idea Zeist, Boekhandel Kramer en Van Doorn en Literair Zeist.

 

Meer berichten