De gasten van de Zonnebloem nemen een hapje en drankje na afloop van een geslaagde voorstelling.
De gasten van de Zonnebloem nemen een hapje en drankje na afloop van een geslaagde voorstelling. (Foto: Maarten Bos)

Zonnebloem viert 40-jarig jubileum met voorstelling

door Maarten Bos

Op 29 maart vierde de Zonnebloem afdeling Zeist haar 40-jarig jubileum. Ter gelegenheid van het bereiken van deze mijlpaal werd een theatervoorstelling uitgevoerd in het Beauforthuis in Austerlitz. Opgevoerd werd 'Op pad met Annie MG Schmidt' door 't Huis Theater uit Tilburg.

Zeist - De voorstelling bestond uit klassieke liedjes van Annie MG Schmidt met muziek van Harrie Bannink. Bovendien werden er ook conferences gebracht die door de theatergroep knap waren toegespitst op de Zonnebloem Zeist. Er waren twee hoofdrolspelers: Jeske van Hemert (zang, conferences en harp) en Luc van den Engh (zang, conferences en piano). De liedjes waren onder andere het alom bekende 'Ja Zuster, Nee Zuster', 'Dikkertje Dap', 'M'n opa' en het gevoelige 'Vluchten kan niet meer'. Het werd een feest van herkenning.

't Huis Theater brengt overal in het land voorstellingen waarin het werk van Annie MG Schmidt centraal staat. Luc zei erover: "Annie had een unieke kijk op de wereld en ook een vooruitziende blik. Daardoor zijn haar teksten actueel en genietbaar gebleven. Wat zij gemaakt heeft is vaak heel spitsvondig. Een voorbeeld: Vluchten kan niet meer heeft een universeel thema: angst hebben voor iets. Destijds is het liedje heel bekend geworden in de uitvoering van Jenny Arean en Frans Halsema". Het gezelschap uit Tilburg speelt veel voor De Zonnebloem.

Annie MG Schmidt is bij het grote publiek misschien nog wel het bekendst geworden door de TV-serie Ja Zuster, Nee Zuster. Natuurlijk kwamen verschillende onderdelen van de indertijd nog in zwart-wit opgenomen TV-musical in het Beauforthuis aan bod. Voorzitter Gerrie Pouwelse van de Zonnebloem Zeist sprak de bezoekers nog toe en zei: "De Zonnebloem is zo'n succes omdat de organisatie voorziet in een basisbehoefte van mensen: aandacht. De Zonnebloem is groot geworden door de huisbezoekjes, maar in Zeist zijn we ook heel sterk in het verzorgen van activiteiten, zoals die van vandaag."

In de pauze en na afloop van het programma, waar ook de wethouder bij aanwezig was, waren er drankjes en hapjes. Een bezoeker: "Ik vond het een heerlijke voorstelling". Vrijwilligers brachten veel gasten aan het eind van de middag weer naar huis.

Meer berichten