Erik Notenboom en Johan Varkevisser: "Opvangen in een regenton met overloop naar de tuin is niet moeilijk te realiseren."
Erik Notenboom en Johan Varkevisser: "Opvangen in een regenton met overloop naar de tuin is niet moeilijk te realiseren." (Foto: Samen Duurzaam Zeist)

Regen heet niet voor niets ook hemelwater

Vorig jaar zomer en herfst zullen we niet gauw vergeten: heel lang heel warm en heel droog. Weerkundigen verwachten dat dit vaker gaat voorkomen, net als soms korte maar hele heftige regenbuien. En zonder regenwater kunnen we niet.

Regio - Zonder regenwater verdrogen natuur, rivieren en beken en krijgt de drinkwatervoorziening het moeilijk. Maar met te veel weten we ook geen raad. Bij grote plensbuiten spoelt al dat water via goten, bestrate tuinen en wegen rechtstreeks het riool in. Dat is daar niet op berekend waardoor straten blank komen te staan met (vaak verontreinigd) water met overlast, stank en dode vissen in vijvers tot gevolg.

Hou hemelwater vast

De gemeente heeft een taak in het beheren van oppervlaktewater, regenwater en huishoudelijk afvalwater. "Maar dat betekent niet dat we als inwoners op onze handen mogen blijven zitten", aldus Erik Notenboom en Johan Varkevisser. "Mensen met een tuin hebben veel mogelijkheden om regenwater vast te houden en te gebruiken, daar waar het valt. Door bijvoorbeeld de regenpijp op een (kleine) gegraven grindput aan te sluiten komt het water in de grond waar het thuishoort. Opvangen in een regenton (met overloop naar de tuin) is een goed alternatief. Geen of minder tegels in de tuin zorgt ervoor dat de regen in de bodem wegzakt. Door op de grens met het trottoir een grindbak aan te leggen voorkom je dat water op straat stroomt en in het riool verdwijnt".

Win-winsituatie

In de nieuwbouwwijken van Zeist-West en Kerkebosch wordt het regenwater van de straten al via een apart buizenstelsel naar sloten, vijvers of wadi's (waterafvoer door infiltratie) afgevoerd. Dat zorgt voor een hoger grondwaterpeil en voorkomt dat de grond te snel uitdroogt.

"De natuur heeft er baat bij en je hoeft de tuin minder te sproeien met (drink)water. Een deel van het regenwater zal in de bodem zakken en op termijn weer drinkwater opleveren: dubbel nuttig! We kunnen dus zelf heel veel doen om verdroging en wateroverlast te voorkomen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat een volgende lange droge periode minder schade veroorzaakt en ondergelopen straten tot het verleden gaan behoren".

Meer berichten