Wendela vergroot makkelijk de letters op haar scherm. FOTO: Lydia van der Meer
Wendela vergroot makkelijk de letters op haar scherm. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Slechtziende werknemer kan meer dan je denkt

door Lydia van der Meer

Er is veel onbekendheid over wat een slechtziende of blinde werknemer kan. Dit blijkt uit het onderzoek dat Werkpad heeft laten houden onder werkgevers in Nederland. Wendela Oskam (38) uit Zeist is slechtziend. Met haar rechteroog ziet ze niets, met haar linkeroog maar twintig procent. Ondanks deze visuele beperking heeft Wendela een hbo- opleiding gedaan en werkt ze nu als projectmedewerker bij Bartiméus.

Zeist - Er is veel onbekendheid over wat een slechtziende of blinde werknemer kan. Dit blijkt uit het onderzoek dat Werkpad heeft laten houden onder werkgevers in Nederland. Wendela Oskam (38) uit Zeist is slechtziend. Met haar rechteroog ziet ze niets, met haar linkeroog maar twintig procent. Ondanks deze visuele beperking heeft Wendela een hbo- opleiding gedaan en werkt ze nu als projectmedewerker bij Bartiméus.

Met verbazing kijk ik hoe Wendela door het gebouw loopt en achter haar computer zit te werken. Ze heeft weinig middelen nodig om te functioneren. "Een groter computerscherm is handig en het Windows vergrootglas. Daarmee vergroot ik alle teksten en afbeeldingen mee. Vrijwel iedere computer heeft deze toepassing. Verder heb ik niets nodig," vertelt Wendela.

"Natuurlijk zijn sommige dingen lastiger als je slechtziend bent. Je kan geen post-it lezen en je ziet geen gezichtsuitdrukkingen. Je moet assertief zijn, voor jezelf opkomen en vragen wat mensen bedoelen, ook al heb je daar niet altijd zin in. Collega's vergeten na verloop van tijd dat je slechtziend bent. Dat heeft z'n voordelen maar ook z'n nadelen.

Vanwege de vooroordelen van werkgevers is het lastig voor mensen met een visuele beperking om een baan te vinden. "Ik heb geen speciale ribbeltegels of een hond nodig," roept Wendela. "Ik plan goed en ik werk heel gestructureerd, dat is mijn voordeel. Rommel op mijn bureau of een volle mailbox kan ik niet gebruiken. Mijn beperking leert collega's te relativeren. Als ze een kwartier in de file hebben gestaan denken ze; Niet zeuren, ik kàn tenminste met de auto."

"Werkpad helpt slechtziende, blinde, slechthorende, dove en mensen met autisme of een taalontwikkelingsstoornis bij het sollicitatieproces en het vinden van een baan," vertelt Clemens de Jager van Werkpad. "Het reizen kan een drempel zijn. Je bent vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. Dat duurt langer en kost veel energie."

www.werkpad.nl

Meer berichten