Persbericht Utrechts Wielercafé

Op vrijdagavond 12 april a.s. opent Café East Coast in Zeist de deuren voor het 4de Utrechtse wielercafé, dat geheel in het teken zal staan van wielrenner-ploegleider Peter Post (1933-2011).

Peter Post was van 1956 tot zijn afscheid in 1972 een vermaard baanrenner die vooral uitblonk in de zesdaagsen. Hij won er met diverse koppelgenoten 65 en was daarmee jarenlang recordhouder. Ook op de weg stond hij zijn mannetje als winnaar van de Rondes van Nederland, België en Duitsland en als hoogtepunt zijn overwinning in de mooiste van alle klassiekers: Parijs-Roubaix.

Als ploegleider was hij met zijn TI-Raleigh ploeg verantwoordelijk voor de meest succesvolle periode in de Nederlandse wielerhistorie. Met zijn renners Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas, Gerrie Knetemann en anderen reeg hij de overwinningen aan elkaar en zette hij een standaard neer voor de organisatie van een wielerploeg die tot succes moet leiden.

Hoogtepunt van de avond is de presentatie van zijn biografie PETER POST, FENOMEEN IN DE WIELERSPORT, geschreven door de Zeister wielerhistoricus Fred van Slogteren. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan zijn weduwe Mevrouw Marionne Post-van den Hurk.

Verder zal aan de hand van vijf interviews met absolute Post-kenners de man in al zijn levensfasen worden geschetst. Dat zijn:

Piet van Heusden in 1952 wereldkampioen achtervolging. De Amsterdammer was van dichtbij getuige van de eerste wielerjaren van Peter Post.

Tweevoudig wereldkampioen stayeren Piet de Wit was er als zesdaagsenrenner bij toen Peter Post de Keizer van de Zesdaagsen was.

Henk Lubberding was zestien jaar beroepsrenner en al die jaren reed hij voor TI Raleigh en Panasonic, bij ploegleider Peter Post.

Oud-wielrenner en literator Peter Winnen reed eveneens jaren voor die ploegen en heeft in die periode zijn vermaarde ploegleider op geheel eigen wijze bestudeerd en geanalyseerd.

Tenslotte journalist Guus van Holland (in de jaren zeventig en tachtig wielerverslaggever bij de Volkskrant en daarna chef-Sport bij NRC Handelsblad) die menige aanvaring heeft gehad met Post zonder dat zijn respect voor het wielericoon daaronder heeft geleden.

Vrijdag 12 april 2019 vanaf 19:30 uur in Café East Coast, bereikbaar via de zijingang van de Oosterkerk, Woudenbergseweg 44 in Zeist. Aanvang: 20:00 uur. Einde omstreeks 23:00 uur.

Toegangsprijs 7,5 euro

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden