Jeffrey Meijboom (l) kwam met het idee en Jason Wennekes (r) pakte het op.
Jeffrey Meijboom (l) kwam met het idee en Jason Wennekes (r) pakte het op. (FOTO: Rutger van den Hoofdakker)

Eerste Pasar Malam in Zeist-West

Door: Rutger van den Hoofdakker

Op zaterdag 6 april vond in en rond de Koppeling in Zeist-West de eerste Pasar Malam van Zeist plaats. Het bleek een groot succes, want sommige kraampjes waren aan het einde van de middag al uitverkocht. Het evenement trok meer dan 700 bezoekers.

Zeist - 'Het doel van de Pasar Malam is culturen met elkaar verbinden', zegt Jason Wennekes, sociaal werker samenlevingsopbouw voor Meander Omnium in de wijk Zeist-West. 'Zeker in deze tijd met de aanslagen in Christchurch en Utrecht. We willen een positief geluid brengen. De taal van de lach is in ieder land hetzelfde.'

Er was deze middag van alles te doen. Bezoekers konden genieten van diverse optreden. Een van muzikale intermezzo's was het Indisch koor Lagu Jivwa uit Bilthoven en omstreken. Lagu Jivwa is vrij vertaald 'het lied van de ziel'. Het koor zingt ook werk van artiesten met Indische Roots zoals Bouwewijn de Groot, Liesbeth List, Anneke Grönloh en Ernst Jansz.

Naast de live-optredens waren en demonstraties van Indonesische en Oeigoerse klederdracht, vechtsporten en traditionele dansen. De hapjes uit de Indische, Marokkaanse, Turkse en Syrische keuken zetten de smaakpapillen in werking. De jeugd vermaakte zich met het springkussen, de Meander bus en sportactiviteiten die werden georganiseerd door Sportief Zeist. In de moskee werd een uitgebreide rondleiding gegeven.

Jason pikte een idee van Jeffrey Meijboom op, een van de bewoners uit de wijk, om een Pasar Malam te organiseren. 'Het organiseren van een multicultureel feest sluit aan bij behoeftes die er al leven in de wijk en het was geopperd in 'De Maaltijd van Zeist'. Vaak ligt de focus van bewoners op wat niet goed loopt. Zo'n wijkfeest geeft juist een positieve sfeer: mensen ontmoeten elkaar en werken samen om er een mooie dag van te maken. Ik zorg voor een projectplan, een draaiboek en de randvoorwaarden en verder hou ik in de gaten of alles goed loopt. Het geeft zoveel energie als ik zie dat mensen zich inzetten om er samen een gezellig feest van te maken'. Jason legt uit dat dit wijkfeest voor deelnemers een belangrijk doel is het is ook een middel om te werken aan samenlevingsopbouw. 'Zo'n wijkfeest heeft een belangrijk effect voor de wijk', vindt Jason.

Tot slot benadrukt Jason dat bewoners in Zeist-West altijd welkom zijn met vragen en ideeën. Dat kan op het wekelijkse spreekuur van het wijkteam, elke donderdag van 14 -15 uur in De Koppeling.
www.meanderomnium.nl

Meer berichten