Opening van het grote educatieve speeloog bij Bartimeus in Zeist. Dit is een oog ter grote van een speeltoestel. FOTO: Mel Boas in het onderzoekscentrum van Bartimeus waar kinderen met een visuele beperking uitleg krijgen en evel lekker kunnen spelen.De dames, die open zijn Florine Pilon en Heleen Veen samen met Sarah en JaelJoeke van der Mei (Groen)Jopie Nooren (Man)Heleen Veen (Blauw)Florine Pilon (Roze)Professor  Mies van Genderen (UMC
Opening van het grote educatieve speeloog bij Bartimeus in Zeist. Dit is een oog ter grote van een speeltoestel. FOTO: Mel Boas in het onderzoekscentrum van Bartimeus waar kinderen met een visuele beperking uitleg krijgen en evel lekker kunnen spelen.De dames, die open zijn Florine Pilon en Heleen Veen samen met Sarah en JaelJoeke van der Mei (Groen)Jopie Nooren (Man)Heleen Veen (Blauw)Florine Pilon (Roze)Professor Mies van Genderen (UMC (Foto: Mel Boas)

Slechtziende kinderen spelen met vriendelijk oog

Door Bernie van Unen

Het instituut voor blinden- en slechtzienden Bartiméus in Zeist beschikt sinds gisteren over een 'Groot Vriendelijk Speeloog'. Het is een speeltoestel in de vorm van een oog, met vooral een educatieve waarde. Het toestel is ontwikkeld om kinderen vertrouwd te laten maken met het oog.

Zeist - De orthoptisten (oogkundigen)Heleen Veen en Florine Pilon hebben het speeltoestel bedacht. Ze willen kinderen op een speelse manier iets bijbrengen. Via dit toestel kunnen kinderen beter begrijpen hoe hun oog er uitziet. ,,Er komen hier kinderen met heel vervelende oogaandoeningen; soms heel ernstig, sommigen zijn zelfs blind", zegt Pilon.

,,We vinden het heel belangrijk dat kinderen snappen wat er met hun oog aan de hand is. Met dat grote speeloog proberen we op een speelse manier te vertellen hoe hun oog in elkaar zit en hoe het bij hen werkt. Het Speeloog is, zeg maar, een rond kamertje dat is bekleed met een soort behang. Dat behang is het netvlies en met dat netvlies kun je zien. In het netvlies zit ook een klein specifiek stukje en dat heet de gele vlek. Daar zie je details mee. Verder zijn er bloedvaten en via de oogzenuw op de glijbaan komen de kinderen weer buiten."

We hadden wel gedacht dat de kleintjes het leuk zouden vinden vanwege de glijbaan. Maar ook de grotere kinderen vinden het een mooie plek om te chillen. Het speeltoestel, van het expertisecentrum voor zeldzame visuele aandoeningen bij kinderen, is een succes, weet Pilon. Iedereen is enthousiast. Ook Pilon gleed al even van de glijbaan. Samen met Heleen Veen doet Pilon al lang onderzoek naar een kindgerichte benadering. Hoe leggen de orthoptisten aan kinderen uit wat ze doen en gaan doen? Pilon: ,,We vragen ons af: hoe kunnen we onze onderzoeken beter uitleggen? Als we een foto maken van een oog, vinden de meeste kinderen dat wel eng. Daar hebben we een klein uitleg-oog voor, maar dat is, zeker als je slechtziend bent, heel erg klein. We hebben het speeltoestel kindvriendelijk gemaakt."

Bouwer

Een bouwer vinden was nog een hele uitdaging. De twee orthoptisten zochten contact met andere ziekenhuizen, maar die konden niet helpen. Toen vonden ze het bedrijf Blow Ups in Limburg. Dat bedrijf durfde de uitdaging wel aan en heeft ook ervaring.

,,We zijn een bedrijfje dat objecten in opdracht van klanten maakt", zegt verkoper Pascal Harting. ,,Het is heel divers, van kunst tot speeltoestellen." Harting zegt dat iedere opdracht bijzonder is, maar deze had wel een mooi doel. ,,Dat maakt het wel heel mooi en zeker als de klant tevreden is. Het is een uitzonderlijk project. We hebben het met Bartiméus ontwikkeld. En ja, ook ik heb iets over het oog geleerd."

Meer berichten