Burgemeester Koos Janssen spreekt een blij verraste Jelte Veenhoven toe in de volle Sionskerk. FOTO: Maarten Bos
Burgemeester Koos Janssen spreekt een blij verraste Jelte Veenhoven toe in de volle Sionskerk. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Dirigent onderscheiden

Zeist - Dirigent en organist Jelte Veenhoven heeft op 13 april een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Koos Janssen van Zeist. De uitreiking vond plaats in de Sionskerk in Zeist. Daar was op dat moment het zaterdagmiddagconcert aan de gang. Veenhoven werd benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Veenhoven heeft grote betekenis gehad voor het Zeister muziekleven. 

Zo was hij vanaf 1989 gedurende 30 jaar voorzitter van de Stichting Zaterdagmiddagconcerten Zeist. Hij was als zodanig de grote inspirator van de gratis reeks zaterdagmiddagconcerten in Zeist. Ook is hij 47 jaar organist en 44 jaar dirigent geweest. Veenhoven vond zelf dat na 30 jaar voorzitterschap het moment was gekomen om het stokje over te dragen. Nieuwe voorzitter wordt de in Zeist ook bekende organist, dirigent en pianist Wouter Harbers. Samen met hem trad een geheel nieuw bestuur aan.

Burgemeester Jansen sprak Veenhoven toe in een volle kerkzaal. Hij zei: "Jelte had de droom om de muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Daarnaast wilde hij onder meer een podium bieden aan jong talent. Jelte behoort tot een van de mensen die hun droom weten te realiseren". De burgemeester, zelf een groot liefhebber van klassieke muziek, vertelde verder: "De reeks zaterdagmiddagconcerten wordt geroemd om zijn kwaliteit en afwisseling. Jelte heeft vanaf 1989 zo'n 240 concerten georganiseerd, eerst in de Oude Kerk en de afgelopen 9 jaar in de Sionskerk. Die concerten trekken gemiddeld 150 bezoekers".

Op 13 april werd het seizoen in de Sionskerk traditioneel afgesloten met een uitvoering van het internationaal vermaarde Jeugdstrijkorkest Het Cuypersensemble. Het optreden was indrukwekkend en werd door het publiek beloond met een staande ovatie. Veenhoven sprak de aanwezigen zelf na afloop ook nog even toe. Veenhoven: "Wij treden nu af als bestuur, maar we doen dat met een gerust hart omdat we kundige opvolgers hebben gevonden. Het nieuwe bestuur moet het op de eigen manier gaan doen. Ik heb er het volste vertrouwen in".

Het seizoen bij de zaterdagmiddagconcerten loopt van september tot en met april. In september 2019 wordt geopend met Weense pianoconcerten van Mozart en Haydn. De concerten in de Sionskerk zijn dus vrij toegankelijk. Na afloop is er een collecte. Meer informatie is te vinden op: www.zaterdagmiddagconcertenzeist.nl

Meer berichten