Belangstellenden van binnen en buiten het dorp luisteren aan de 'Rue de traiteurs, limonadiers et marchands' naar het verhaal van Wilfried Hessing (rechts op de foto).
Belangstellenden van binnen en buiten het dorp luisteren aan de 'Rue de traiteurs, limonadiers et marchands' naar het verhaal van Wilfried Hessing (rechts op de foto). (Foto: )

Oog in oog met sporen van de eerste Austerlitzers

Door Carol Dohmen

De opgravingen voor het archeologisch onderzoek in het Hart van Austerlitz zijn afgerond. Op de kijkmiddag van 10 april j.l. kreeg een grote groep belangstellenden tekst en uitleg van een enthousiaste archeoloog. De archeologen hebben sporen gevonden van eenvoudige huisjes en aanwijzingen voor bepaalde ambachten, zoals een grote bakstenen oven. Het leven van de zogenaamde kampvolgers en het ontstaan van Austerlitz wordt steeds verder ingekleurd.

Austerlitz - De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met verhalen over de Pyramide en het Franse kamp, dat in 1804 werd opgetrokken op de heide tussen Zeist en Amersfoort. De nieuwste opgravingen, op de plek waar straks het Hart van Austerlitz verschijnt – een multifunctionele accommodatie met een school, dorpshuis en woningen -, geven informatie over de eerste burgerbevolking. Wilfried Hessing, directeur van Vestigia, is opgetogen. "De opgravingen laten zien waar de marketensters, vrouwen en kinderen van soldaten, handelaren en gelukzoekers, woonden en werkten. Zij mochten niet in het kamp zelf wonen."

Hoewel er geen spannende, militaire voorwerpen uit de Franse tijd zijn gevonden, geven de opgravingen een goed beeld van de oorsprong van Austerlitz. Het begint allemaal als Bois-en-Ville, één van de drie gehuchten die bij het kamp ontstaan. Soldaten hebben voor de kampvolgers een plek in het bos omgehakt aan de weg die de zuidkant van de tentenkampen van hogere officieren en het kamp verbond. Hessing wijst de bezoekers op de sporen van deze weg: "Dit moet de Rue de traiteurs, limonadiers et marchands zijn, de straat van de traiteurs, limonademakers en handelaren. De oefeningen van het leger trokken veel bekijks vanuit Zeist en Amersfoort, de bewoners van Bois-en-Ville probeerden aan hen en aan de soldaten een centje te verdienen. Aan deze weg stonden hun huisjes, een soort plaggenhutten."

Olaf Satijn, een collega van Hessing, schenkt limonade volgens een oud Frans recept: "Dit is echt één van de leukste opgravingen in Nederland. Archeologie en geschiedenis vallen samen met persoonlijke verhalen van mensen." In 1807 worden de bewoners van de andere gehuchten gedwongen naar Bois-en-Ville te verhuizen en krijgt het op last van Koning Lodewijk Napoleon de naam Austerlitz. Het kamp is in 1811 volledig ontmanteld, maar er blijven mensen achter, de allereerste Austerlitzers.

Meer berichten