Mary Heylema (l) en Diet Groothuis (r) zijn blij met het podium dat het stadsdichterschap biedt. FOTO: Carol Dohmen
Mary Heylema (l) en Diet Groothuis (r) zijn blij met het podium dat het stadsdichterschap biedt. FOTO: Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

"Poëzie is van iedereen", Stadsdichtersduo vol plannen

Door Carol Dohmen

De nieuwe stadsdichter van Zeist is een duo: Mary Heylema en Diet Groothuis volgen samen Henjo Hekman op, die afscheid nam. Samen willen ze met gedichten de wereld mooier maken, mensen taal aanreiken om laagdrempelig over tere dingen te praten. Ze staan te popelen om met gezamenlijke projecten aan de slag te gaan.

Zeist - Diet Groothuis en Mary Heylema waren allebei blij verrast toen ze door de Stichting Literaire Activiteiten Zeist werden opgebeld met de vraag of ze stadsdichter wilden worden. Nog enthousiaster werden ze, toen ze hoorden dat ze als duo werden gevraagd. Groothuis: "We deden al wel eens wat samen en hadden daarover iets gepost op social media. Kennelijk spatte het plezier er vanaf. Ik merk dat één en één in ons geval vijf is!" Heylema valt haar bij: "Samen kom je tot zoveel meer."

Ze delen een passie voor jeugdpoëzie. Heylema: "Voor de jeugd is een gedicht aantrekkelijk, juist omdat het kort is. En als kinderen eenmaal doorkrijgen dat ze hun fantasie de vrije loop mogen laten gaan, vinden ze het hartstikke leuk om zelf gedichten te schrijven." Heylema is afkomstig uit het onderwijs, Groothuis heeft een journalistieke achtergrond. Een mooie combinatie waarbij de één extra aandacht voor werkvormen heeft en de ander expert is in doorvragen.

Beiden zijn gemotiveerd om poëzie te maken voor iedereen in Zeist. Groothuis: "We willen bruggen bouwen tussen bewoners van Zeist, je hebt allerlei groepen die elkaar nauwelijks lijken te raken. Hoe leuk zou het zijn om gezamenlijke poëzie te lezen op de vuilniswagen! Die komt bij iedereen." Hun eerste gedicht 'In Zeist' is een co-productie. Groothuis: "In een gedicht doet werkelijk ieder woord ertoe, terwijl je tussen de regels de ware betekenis leest. We hebben over 'In Zeist' heel wat overleg gehad." Het stadsdichterschap is voor twee jaar. Heylema: "Een prachtige kans om heel Zeist goed te leren kennen. Het is geslaagd wanneer onze gedichten zichtbaar worden en de projecten die we voor ogen hebben, gaan leven."

Meer over de dichters
Mary Heylema schrijft gedichten, verhalen, liedjes, scenario's en informatieve teksten. Ze zoekt naar de optimale vorm waarin teksten zo goed mogelijk tot hun recht komen. www.maryheylema.nl
Diet Groothuis schrijft gedichten en boeken en werkt als journalist en columnist voor kranten en tijdschriften. Ze is mede-auteur van het recent verschenen prentenboek Het Ei, een vrolijke poëtische mix van scheppingsverhalen en evolutie. www.dietgroothuis.nl

Meer berichten