Ben Feringa, Nobelprijswinnaar, tijdens zijn lezing voor leerlingen van 5-vwo van het Christelijk Lyceum Zeist. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Ben Feringa, Nobelprijswinnaar, tijdens zijn lezing voor leerlingen van 5-vwo van het Christelijk Lyceum Zeist. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Advies van Nobelprijswinnaar Feringa: "Ontdek je talent"

Door Asta Diepen Stöpler

Uitvinder van nano-wagentjes, naamgever van een planetoïde, Nobelprijswinnaar voor scheikunde in 2016. Ben Feringa is een bijzonder mens, maar hij is ook een nuchtere Drent. Beide kwaliteiten kwamen naar voren tijdens zijn lezing voor leerlingen van 5-vwo van het Christelijk Lyceum Zeist.

Zeist- De net gerenoveerde aula van het Christelijk Lyceum zat 16 april bomvol. Naast tientallen havoleerlingen waren er ook docenten en ouders om geen woord te missen van de lezing 'The Art of Building Small' van prof.dr. Ben Feringa.
Hij verstaat als geen ander de kunst van het bouwen van klein. Heel klein, want hij en zijn team van studenten en onderzoekers bewegen zich op het terrein van nanodeeltjes. Een nanometer is 1 miljardste meter. Ter vergelijking: een gemiddelde mensenhaar heeft een doorsnede van 80.000 nanometer. Nanodeeltjes worden nu al toegepast in minstens 120 producten, uiteenlopend van cosmetica, lcd-schermen tot smartphones. Dit aantal zal in de toekomst sterk groeien. Bijvoorbeeld in geneesmiddelen, zo vertelde Feringa. "Ik wilde onderzoeken of het mogelijk is om slimme medicijnen te maken met 'schakelaars' die aan gezet kunnen worden op bepaalde plekken in het lichaam." De eerste resultaten zijn er en nu wordt gewerkt aan toepassing in antibiotica of chemokuren die naar de ontsteking of tumor gaan om uitsluitend daar actief te zijn.

Welbespraakt als hij is, vertelde Feringa dat hij enkele jaren lang geleden 5 minuten lang sprakeloos was. Dit gebeurde toen een van zijn onderzoekers uit zijn team hem een toevalstreffer meldde: het gecontroleerd laten bewegen van een nanodeeltje door middel van licht. 'Dit was een Eureka-moment!". Hij en zijn team gingen hierop diverse dingen bouwen, onder meer nanowagentjes. "Een Four wheel drive van 2 nano groot." Zelfreinigende coatings, zelfreparerende kunststof, de toekomstmogelijkheden zijn immens groot.
Feringa riep zijn publiek op om hun dromen te volgen, om hun passie én beperkingen te ontdekken om zoveel talenten mogelijk te benutten.

Nobelprijswinnaar Scheikunde Ben Feringa

Prof. dr. Ben Feringa (1951) is scheikundige en hoogleraar aan de Universiteit Groningen. In 2016 won hij de Nobelprijs voor Scheikunde voor onderzoek naar moleculaire nanomachines. Hij deelt deze prijs met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stodart.
www.benferinga.com

De 'Open Blik'-lezing is een initiatief van leerlingen van het Christelijk Lyceum.
ww.clz.nl

Meer berichten