Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

Column Burgemeester Koos Janssen

Na een fijn paasweekend begint de werkweek op dinsdag met de vergadering van B&W. We spreken over de positie van Zeist in de regio en de routekaart Zeist klimaatneutraal. We stemmen in met een beroep op verjaring van een stuk grond aan de Tavernelaan, een gebruikersovereenkomst voor een parkeerterrein aan de Kerkweg en een raadsinformatiebrief over klimaatadaptie. Ook hebben we een ontmoetingsmoment met Henjo Hekman, stadsdichter van Zeist in 2016-2019. We bedanken hem voor zijn betekenisvolle werk in de afgelopen periode. Hij reikt ons een prachtige publicatie aan waarin al zijn "Stadsgedichten voor een dorp" zijn opgenomen. Aan het eind van de middag brengen we een werkbezoek aan RTV Utrecht. We spreken met Paul van der Lugt (directeur), Mark van der Wel (verslaggever) en Maarten Fussel (eindredacteur). We bekijken diverse kamers techniek en werkruimten. RTV Utrecht is vol in bedrijf. We hebben er veel bewondering en waardering voor.

Woensdagochtend ben ik samen met collega's en ondernemers op uitnodiging van burgemeester Lucas Bolsius in Amersfoort. We krijgen een kijkje achter de schermen tijdens de opbouw van Koningsdag 2019. Feest en veiligheid gaan hand in hand. Met vereende krachten wordt indrukwekkend werk gedaan. Terug in Zeist praat ik bij met een bestuurder van de Marokkaanse moskee. Dat doe ik regelmatig om goed op de hoogte te blijven van het wel en wee. 's Middags open ik op de Stichtse Vrije School de Wereldjongerenconferentie Connect Conference. Zo'n 180 leerlingen uit 24 landen komen vijf dagen samen. Ik spreek hen toe over dwalen, durven en de ander. Het is een inspirerende openingsceremonie.

Donderdag bereid ik de Lintjesregen van vrijdag voor. Ik leg de laatste hand aan mijn toespraken. Maanden werk door mijn kabinet en secretariaat en door de aanvragers vanuit de samenleving is hieraan voorafgegaan. Vele ondersteuningsbrieven vanuit de samenleving zijn geformuleerd. Het zijn miniaturen van mensenlevens. Brieven waarin in detail is beschreven wat iemand bijzonder maakt. Het inspireert me. Ook spreek ik met Marianne Visser van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen. Vanuit het platform richt de aandacht zich op onder meer landgoedconsulentschap, handboek groen en communicatie.

Op vrijdag valt de Lintjesregen. Het is een feestelijke dag. Zeventien Zeistenaren ontvangen een Koninklijke Onderscheiding, waarvan de uitreiking van vijftien van hen plaatsvindt tijdens een stijlvolle en ontspannen bijeenkomst in de Grote Zaal van de Evangelische Broedergemeente. Fijne mensen, mooie verhalen, indrukwekkende maatschappelijke betekenissen. Van harte gefeliciteerd.

Zaterdag is het Koningsdag. Het is een feestelijke dag. De dag begint met de 126-ste aubade aangeboden door het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap. Velen zingen mee met de muziek. Het voltallige college van B&W is aanwezig. Daarna verplaatsen we ons naar Austerlitz. Fanfareorkest Erica begeleidt ons muzikaal bij de aubade op het Dorpsplein. Onze rondreis wordt gecompleteerd met de aubade in het sportcomplex DOSC in Den Dolder. Muziekvereniging Dr. Engelhard neemt ons mee in een repertoire met poëtische muziek. De sfeer is beregezellig.

Dank aan alle comités, verenigingen en vrijwilligers voor de geslaagde Koningsdag 2019.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden