16 Zeister sportverenigingen ondertekenden een convenant waarin afspraken werden gemaakt rond het terugdringen van de consumptie van alcoholische dranken in sportkantines. FOTO: Mel Boas
16 Zeister sportverenigingen ondertekenden een convenant waarin afspraken werden gemaakt rond het terugdringen van de consumptie van alcoholische dranken in sportkantines. FOTO: Mel Boas (Foto: Ondertekening convenant (fotograaf: Mel Boas))

'Wat denk je van een frisje?' Nieuwe anti-alcohol campagne sportverenigingen Zeist

Door Rutger van den Hoofdakker

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken (en kopen) verhoogd van 16 tot 18 jaar. Alcohol op jonge leeftijd is slecht voor de gezondheid. Het lichaam is op 16 jarige leeftijd nog volop in de groei en het nuttigen van te veel alcohol kan met name voor de hersenen schadelijke gevolgen hebben.

Zeist - Wethouder Laura Hoogstraten en 16 Zeister sportverenigingen ondertekenden op 23 januari een convenant waarin afspraken werden gemaakt rond het terugdringen van de consumptie van alcoholische dranken in sportkantines. Bij het project zijn ook de GGD en Buurtsport Zeist betrokken. Recent ging als vervolg de campagne 'Wat denk je van een frisje?' van start. Ook bij sportkantines geldt dat alcohol onder de 18 niet mag worden verkocht. Om het te controleren worden 'Mystery Guests' van het bedrijf 'Jong Proef' ingezet. Aan de onderzoekende jongeren, die er vaak jonger dan 18 uitzien, wordt soms niet naar een identiteitskaart gevraagd als ze alcohol willen kopen bij slijters, horeca en sportkantines. De resultaten van het onderzoek, welke zonder sancties zijn, worden met de sportverenigingen besproken.

De campagne met behulp van jongeren kwam tot stand op initiatief van de sportverenigingen zelf. De Gemeente werkt puur faciliterend. Doel is om uiteindelijk een gedragsverandering te creëren waarin bier en andere alcohol niet meer zo vanzelfsprekend is. Bij de sportverenigingen hangen nu o.a. posters met sportende jongeren als rolmodel, staan er reclameborden en worden er pakjes kauwgum en bierviltjes verspreid om jongeren op de campagne attent te maken. Voor ouders, coaches en trainers worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij een GGD-medewerker vertelt over de risico's van alcohol op jonge leeftijd. Daarbij moeten ouders ook het goede voorbeeld geven.

Verbod voor spelers en supporters

De voetbalvereniging Jonathan heeft als eerste sportvereniging in Zeist in de kantine en langs het voetbalveld een drank- en rookverbod ingesteld voor zowel spelers als supporters. www.sportiefzeist.nl/frisje

Meer berichten