Kaasboer Jan Scheer ziet veel mogelijkheden om de markt in Zeist aantrekkelijker te maken voor publiek en voor marktlui. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Kaasboer Jan Scheer ziet veel mogelijkheden om de markt in Zeist aantrekkelijker te maken voor publiek en voor marktlui. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

"Zeist verdient een goede markt"

Door Asta Diepen Stöpler

Meer duidelijkheid rond de zomer

"Zeist is een mooie, diverse gemeente en verdient een goede, levendige markt." Jan Scheer, kaasboer op de zaterdagmarkt is positief gestemd over de toekomst van de donderdag- en zaterdagmarkt. De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een verzelfstandigde markt. "Maar leg de organisatie dan wel bij de marktlui. Zij hebben er verstand hoe je een markt goed moet opzetten en leiden", aldus Scheer.

ZEIST - De komende tijd gaat er het nodige veranderen. De markt komt niet in handen van een andere partij, maar zal een eigen stichting worden. De gemeente kijkt samen met de marktondernemers of ze hier iets voor voelen. Er is een eerste bijeenkomst geweest. Marktondernemers die wilden meedenken in dit proces hebben zich aangemeld in een werkgroep, zo laat de gemeente weten. In deze werkgroep zich ook een vertegenwoordiger van de gemeente en de centrummanager. De reden om naar een verzelfstandiging van de markt te kijken is dat er zo meer zeggenschap is binnen de randvoorwaarden van de gemeente. Een verzelfstandigde markt zou beter voor de markt en beter voor Zeist kunnen zijn, aldus de gemeente.

Sommige marktlui zijn enthousiast over deze ontwikkelingen, anderen wachten eerst de resultaten af. Scheer is met zijn 33 jaar een van de jongere marktlui. "Ik moet dus nog een hele tijd werken. Een goede continuïteit van de markt is belangrijk." Meer kramen op de markt, meer afwisseling, goede kwaliteit zullen ook meer bezoekers trekken.

Biologische groenteboer Koen Drukker staat zo'n 12 jaar op de zaterdagmarkt. "Ik heb een goede markt met veel vaste klanten." Ook hij wil graag een steviger positie van de markt in de Zeister samenleving. "We moeten iedere maand 10 euro aan de gemeente betalen voor promotie. Maar daar zien we weinig van terug, dat is jammer. Goede PR is belangrijk voor hogere bezoekersaantallen. De laatste tijd wordt het steeds stiller en verdwijnen steeds meer kramen. Aan de andere kant horen we weer positieve geluiden van de kant van de gemeente en dat stemt me optimistisch."

Visboer Jan van Diermen vreest dat de marktlui bij een verzelfstandiging "worden opgezadeld met kosten die buiten proporties zijn. Maar de gemeente blijft de baas over het terrein en die beslist uiteindelijk."

Kaasboer Scheer pleit voor een betere samenwerking met de gemeente. "De ambtenaren op het gemeentehuis zijn van goede wil, maar hebben nog nooit een dag op de markt gestaan. De marktlui tezamen hebben een paar honderd jaar marktervaring en weten hoe je het succesvol moet aanpakken. Maak daar gebruik van. Ik wil wel voorzitter worden van de op te richten marktstichting. Ik heb diverse ideeën hoe we met ons allen de markt kunnen verlevendigen." Wat deze zijn, daar wil hij zich niet nu nog niet over uitlaten.

Rond de zomer verwacht de gemeente meer duidelijkheid.

Continuïteit van de markt

De communicatie met de gemeente verloopt niet altijd goed. In het verleden zijn bijvoorbeeld samen met marktlui mooie plannen gemaakt, maar die verdwenen helaas in een bureaulade. Ook liet de informatieverstrekking van Het Rond naar De Markt nog al eens te wensen over. Geruchten deden dan al snel de ronde over onder meer Winter Wonderland. In de kerstperiode zou de reguliere markt hiervoor moeten wijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden