Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

Column burgemeester Koos Janssen

Maandag 6 mei bereid ik een cursus Politieke Antenne voor die ik binnenkort verzorg voor medewerkers van de gemeente. Ook oriënteer ik me op een werkbezoek aan de bevriende Marokkaanse gemeente Berkane, in juni aanstaande. Daarnaast denk ik met mijn team mee over de mogelijkheden van verdere verbeteringen in leefbaarheid en veiligheid in Den Dolder. Vooral de inbreng van Fivoor, Altrecht en Reinaerde zal in samenspraak met inwoners zichtbaar worden gemaakt. Tenslotte spreek ik uitvoering met mijn speechschrijfster over mijn toespraken bij de Rotaryclub Zeist over lekenbestuur en bij het Impact Event over duurzaamheid.

Dinsdag komt B&W in zijn wekelijkse vergadering bijeen. We spreken over een masterplan in wording, over binnensportaccommodaties en over alle investeringen, ontwikkelingen en verkeerszaken in het centrum. We nemen besluiten over de aanpak tot behoud van grafkelders op de Oude Algemene Begraafplaats en samenwerking met diverse maatschappelijke en economische partners voor een groen en duurzaam Zeist. Rond het middaguur maken we op de fiets een ronde door het grote gebied Utrechtseweg Noord. In onderlinge samenhang staan hier diverse plannen en ontwikkelingen op de rol. Het projectteam praat ons bij over het voormalig Sanato-terrein, Rabofacet, Eikenstein, een boerderij en een kantoor, de verbreding van de Utrechtseweg en de realisatie van een fietstunnel. Ook bezoeken we de oversteek bij het Jordancollege, de Zeister Warande, het Petersbosje en het TNO-compex. De ontwikkelingen zijn veelbelovend.

Woensdag is er in Rijssen-Holten een ontmoeting tussen P10- en M50-Netwerk. P10 is het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten in Nederland. M50 is het netwerk van middelgrote gemeenten in ons land. We maken nader kennis met elkaar en delen de ambities en opgaven van onze gemeenten. We zoeken aansluiting bij elkaar om elkaar te versterken in onze maatschappelijke betekenis. 's Middags ben ik in Den Haag bij het afscheid van Tjibbe Joustra als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Door de Koning is hij bevorderd tot Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau. In de Ridderzaal krijgt hij het versiersel uitgereikt door minister-president Mark Rutte.

Donderdag werk ik met medewerkers aan de thema's democratie in Zeist, samenwerking met andere gemeenten en de optimalisatie van het gemeentehuis tot gemeenschapshuis. Ook denken we na over de werving van een volgende kinderburgemeester. 's Middags op het stadhuis van Amersfoort komt het district Oost Utrecht bijeen. Dit zijn vijftien gemeenten, politie en openbaar ministerie. We stemmen ons werk af op het gebied van ondermijning, inzet belastingdienst en buitengewone opsporingsambtenaren. 's Avonds heb ik een thema-avond met de Zeister politiek over veiligheid. We spreken over het meetbaar en merkbaar zijn van de goede resultaten, trends in de samenleving en veiligheid publieke taak.

Vrijdag neem ik afscheid van politiechef Jan Dirk Bogerd; hij gaat naar een ander basisteam. Vijf jaar heeft hij hier op politiegebied een hoge verantwoordelijkheid gedragen. Dat is betekenisvol geweest. Dank je wel. 's Middags verdiep ik me in diverse kwesties op het vlak van horeca. Jong uitgaanspubliek en veiligheid, vergunningverlening en criminaliteit; het blijft aandacht vragen en krijgt het ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden