Eef Spiker is hard aan het leren
Eef Spiker is hard aan het leren (Foto: Lydia van der Meer)

Tijd van het centraal eindexamen

Door Lydia van der Meer

Uren met je neus in de boeken

"Mag ik je morgen terugbellen? Ik heb over twee uur examen Nederlands en ik ben nu een beetje zenuwachtig." Eef van Beek (19) zit op het Openbaar Lyceum Zeist en doet dit jaar vwo-examen. Net als veel andere eindexamenkandidaten hoopt zij haar middelbare school af te ronden en een nieuwe stap te zetten in haar leven.

Zeist - Eef heeft twee jaar geleden haar havo-examen gehaald en is doorgestroomd naar het vwo. "Ik heb al examenervaring maar nu is de druk hoger. Mijn havo haalde ik vrij makkelijk. Nu moet ik minimaal een vijf halen voor Engels. En ik denk dat ik Nederlands niet zo goed heb gemaakt dus ik maak mij af en toe wel zorgen dat ik het niet haal. Al denk ik dat ik dan wel een 'her' heb. Mocht dat ook niet lukken ga ik voor twee vakken volwassenonderwijs en wil ik erbij werken. Maar dat is echt mijn laatste optie.

Leren in de bieb

Annemijn Snijders (18) zit op het Christelijk Lyceum Zeist en doet ook vwo-examen. "Drie weken geleden ben ik begonnen met leren. Ik heb online examens gemaakt en veel uitleg gevolgd op YouTube. Ik ga dagelijks naar de bieb, daar heb ik weinig afleiding. Al mijn vriendinnen leren daar ook en we doen niets anders dan studeren. Mijn telefoon zit in de tas zodat ik niet kan Netflixen."

Franse liedjes

Eef leert thuis. Beneden of op zolder. "In de meivakantie heb ik twee dagen extern examentraining gedaan. Dan wordt alle leerstof van zes jaar van een vak herhaald. Dat geeft je zekerheid. Voordat ik het Franse examen heb luister ik naar Franse liedjes of kijk ik naar een Frans filmpje. Zo kom ik makkelijker in het examen. Ik heb geen enorme stress maar voel wel druk. Het is echt even een tijdje focussen op leren en niets anders doen. Ik probeer elke nacht acht à negen uur te slapen en vier keer per week te sporten. Ik zie verder niemand en spreek niets af. Iedereen is geïsoleerd," grapt Eef.

Annemijn vindt het soms lastig om even geen leuke dingen te doen maar deze periode is ook zo weer voorbij. "Iedereen probeert elkaar erdoor heen te slepen. Sommige mensen liggen 's nachts wakker, daar heb ik gelukkig geen last van. Ik ben tegen verwachting in best relaxt. Ik kan niets meer doen dan ik nu doe."

Na het behalen van haar diploma gaat Annemijn een jaar studeren aan de universiteit van Ohio in de Verenigde Staten. "Omdat ik tweetalig onderwijs heb gedaan en nog niet precies weet wat ik wil gaan studeren in Nederland ga ik een tussenjaar doen in Amerika. Ik vind het heel spannend maar heb er ook zin in. Ik Politicologie, Internationale Betrekkingen of Psychologie gaan studeren. Maar misschien wordt het wel heel iets anders na een jaar in Amerika. Eef wil na haar vwo-diploma rechten studeren in Utrecht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden