Foto:

Duurzaamheid gesprek van de dag

Met ruim 250 bezoekers blikt Impact Event Duurzaam Zeist terug op een geslaagd evenement. Het evenement werd georganiseerd door leden van Rotary Op Seyst ter ere van het 25-jarige jubileum van de club.

ZEIST - Het goedgevulde programma met inspirerende sprekers werd afgesloten met de uitreiking van de Impact Award Duurzaam Zeist 2019 powered by Heilijgers en het ondertekenen van het Manifest Duurzaam Zeist. Burgemeester Koos Janssen: "Dit event zie ik als een viering van de vele duurzame initiatieven die opbloeien in onze gemeente."

Van de 31 aanmeldingen voor de Impact Award Duurzaam Zeist 2019 powered by Heilijgers werden zes veelbelovende initiatieven genomineerd. Tijdens het evenement werden de winnaars voor de categorieën Business Impact en Private Impact bekend gemaakt. Daarnaast werd de Publieksprijs uitgereikt, waarvoor het publiek live kon stemmen. De award voor de categorie Business Impact werd gewonnen door Hans Borra van Insulution. Met zijn innovatieve isolatiemateriaal slaat hij een brug tussen de voedselketen en de bouw. De award voor Private Impact mocht uitgereikt worden aan Jan van den Bremer, die al enige jaren geleden zijn jarenvijftigwoning van het aardgas heeft gehaald en daarmee CO2 en fossielvrij heeft gemaakt. Van den Bremer: "Het huis is door deze transitie nog comfortabeler geworden. Het winnen van deze award laat mij zien dat mijn initiatief ook echt inspireert en begrepen wordt." De Publieksprijs zorgde voor een gedeelde eerste plaats; zowel Hans Borra met Insulution als Samen Slim Rijden Zeist kregen veel steun vanuit de zaal.

Herman Broekhuizen (commercieel directeur Heilijgers) overhandigde de zes genomineerden een circulaire bouwhelmlamp. "Eens in de zoveel tijd moeten wij onze bouwhelmen vervangen. Voor de bouwhelmen die er nog goed uit zien, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming. Samen met een kunstenaar uit Amersfoort is deze tafellamp tot stand gekomen."

Steen in de vijver

CEO's van grote bedrijven in Zeist deelden op donderdag 16 mei hun visie op duurzaamheid. Zo toont Kirsten Schuijt (CEO Wereld Natuur Fonds) aan dat het slecht gesteld is met de biodiversiteit. "Ruim 81% procent van de diersoorten in zoetwatergebieden zijn verloren gegaan. De mens is hiervan de grootste oorzaak", vertelt ze. "Alleen als we samenwerken, kunnen we hier iets aan doen. WNF verbindt burgers, bedrijven en overheid. Samen kunnen we de steen in de vijver gooien, ook op lokaal niveau. Wat we hier doen, heeft wereldwijd impact." Klimaatgezant Marcel Beukeboom toont aan dat elkaar motiveren een belangrijke factor is. "'Wat doet mijn buurman?' vragen we ons regelmatig af. Steek elkaar zeker de loef af als het gaat om duurzaamheid, pas dan gaat het echt beginnen!" Ook Fred Wouters (CEO Vogelbescherming Nederland) benadrukt het belang van initiatief nemen. Hij zegt: "Begin lokaal en houd jezelf telkens een spiegel voor."

Met het ondertekenen van het Manifest Duurzaam Zeist bezegelen gemeente Zeist, Rotary Op Seyst, WNF, PGGM, Triodos Bank, Vogelbescherming Nederland, KNVB, Achmea, Hotel Theater Figi, Samen Duurzaam Zeist, Stichting Energie Zeist en Heilijgers een nauw partnerschap. Samen zullen zij zich inzetten voor een duurzaam en groen Zeist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden