Gespreksleiders Chris en Jan in het 'Onderonsje' . www.alzheimer-nederland.nl
Gespreksleiders Chris en Jan in het 'Onderonsje' . www.alzheimer-nederland.nl Foto: Lydia van der Meer

Alzheimer Café in Zeist

19 juli 2018 om 11:48 Algemeen

Lydia van der Meer

Een plek mét en vóór elkaar

Een jaar geleden organiseerde de Werkgroep Alzheimer Café, een team van enthousiaste professionals en vrijwilligers het Alzheimer Café in Zeist. Chris Bruggink en Jan Rothuizen werken als gespreksleider op vrijwilliger basis op deze avonden. Een Alzheimer Café is een informele ontmoetingsplek voor lotgenoten, familie, mantelzorgers en professionals. Elke maand is er een spreker die een thema behandelt en is er ruimte voor vragen en het uitwisselen van informatie.

Zeist - Vanaf september is het Alzheimer Café maandelijks gratis te bezoeken in het ‘Onderonsje’ in de Looborch op de Woudenbergseweg. Het café biedt een vorm van lotgenotencontact, maar geeft ook antwoord op concrete vragen als; wat is mijn rechtspositie, of wat kom je tegen als patiënt. Je kunt alleen komen luisteren, maar ook actief deelnemen aan het gesprek. Niets moet, alles mag.

“Dementie is een groot maatschappelijk thema,” vertelt Chris. “In Zeist zijn er ongeveer 1700 mensen met een vorm van dementie. Door de vergrijzing wordt dit aantal snel groter. We hebben in onze naaste omgeving gezien wat deze ziekte met je doet, en met je omgeving. Het ontwricht je leven op alle fronten. Wij zijn beiden gepensioneerd, hebben tijd en willen graag iets doen voor de maatschappij.”

Jan legt uit dat er zoveel vragen zijn als je te maken krijgt met Alzheimer. ‘Mag ik nog autorijden, wie kun je om hulp vragen’. “Je moet je realiseren dat een Alzheimer patiënt minder adequaat kan reageren. Je bént geen Alzheimer maar je hèbt Alzheimer. De sfeer in het Café is open en respectvol. Mensen stellen zich kwetsbaar op. Soms praten patiënten niet met hun partner, maar wel met hun schoonzoon of iemand anders. Dan kan er jaloezie ontstaan. Hoe ga je daar in een relatie mee om? Het is mooi om te zien dat mensen elkaar in het Café adviseren en informatie en ervaringen uitwisselen. Je kunt als patiënt ervoor kiezen om thuis achter het raam te blijven zitten. We maken het Alzheimer Café bewust laagdrempelig.”

Momenteel zijn er al 241 Alzheimer Cafés in Nederland. Het eerste café werd opgericht in 1997. Meer dan 260.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie. Dit aantal zal naar verwachting sterk toenemen door de vergrijzing, de hogere gemiddelde levensverwachting en toename van slechte leefgewoonten als overgewicht, diabetes en te weinig beweging. De gemeente Zeist ondersteunt het Alzheimer Café financieel in 2018. Chris en Jan hopen dat dit ook gebeurt in de komende jaren.

Het Alzheimer Café vindt iedere derde dinsdag van de maand plaats in de Looborch van 19.30 uur tot 21.00 uur. Behalve in juli en augustus. De toegang is gratis. Iedereen die informatie wil over Alzheimer, of een praatje wil maken met een lotgenoot is van harte welkom. Je hoeft je niet van tevoren op te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie