FOTO: Rutger van den Hoofdakker
FOTO: Rutger van den Hoofdakker (Foto: )

Europese verkiezingen Gemeente Zeist

Rutger vd Hoofdakker

Bij een verkiezingsdag is een enorme organisatie betrokken. De organisatie start al een paar maanden van te voren met het maken en verspreiden van kandidatenformulieren en het versturen van oproepkaarten. Er moeten stembureauleden en -tellers worden geregeld en stembureaus worden ingericht.

Zeist - Inclusief de dag van de verkiezingen zelf zijn er rond de 300 personen actief. Bij verkiezingen wordt er vaak tot in de vroege uurtjes gewerkt om alles af te ronden.

Op een stembureau zitten minimaal drie leden. De voorzitter is verantwoordelijk voor de gang van zaken op het stembureau. De andere twee leden houden bij hoeveel stembiljetten worden uitgereikt en hoeveel stembiljetten in de bus worden gedaan. De gemeente heeft geen waarnemers in dienst. Het waarnemen of de verkiezingen goed verlopen, wordt georganiseerd vanuit het ministerie.

Doe eens gek, stem op een andere plek!

Inwoners van de gemeente Zeist kunnen in elk van de 36 stembureaus in de gemeente stemmen. In Zeist zijn enkele drukbezochte stembureaus zoals het gemeentehuis, het Noorderpunt in Vollenhove en de Koppeling in Zeist-West. Op deze plekken kan nog wel eens een wachtrij ontstaan. Zo kan het handig zijn om bijvoorbeeld ergens anders in de gemeente Zeist te stemmen. Voor de organisatie is het voordeel dat bij gelijkmatige spreiding van het aantal stemmen het tellen sneller gaat.

In 2014 was de opkomst in Zeist 45,8%. Landelijk was de opkomst 37,32%. Uiteraard wordt er door de gemeente gehoopt op een grote opkomst. De politici en organisatoren benadrukken dat het stemrecht een teken is van vrijheid en gelijkwaardigheid. In Europa vragen belangrijke onderwerpen als milieubeleid, vluchtelingen en democratisering om een gezamenlijke aanpak van de E.U.- lidstaten.

Indien u het nog niet weet op wie u gaat stemmen, kunnen Kieskompas.nl en Stemwijzer.nl u daarbij helpen. Zie ook: www.europa-nu.nl en www.zeist.nl voor meer informatie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden