Wethouder Catsburg vertelt bezoekers over de nieuwe bijentuin op de Boswerf en over het bijenvriendelijke beleid van de gemeente Zeist
Wethouder Catsburg vertelt bezoekers over de nieuwe bijentuin op de Boswerf en over het bijenvriendelijke beleid van de gemeente Zeist (Foto: Maarten Bos)

Wethouder opent nieuwe bijentuin Boswerf

Wethouder Duurzaamheid Wouter Catsburg (Christen Unie) heeft op 26 mei de nieuwe bijentuin op De Boswerf geopend. Dat gebeurde tijdens het Lentefestival dat het bezoekerscentrum op dezelfde dag organiseerde.

De bijentuin is bedoeld om een gunstige plek te bieden aan de bij. De bij wordt wereldwijd bedreigd maar is wel heel belangrijk voor de voedselvoorziening. Daarom is het belangrijk plekken te creëren waar het diertje kan nestelen en voeding vindt. De wethouder: "Wij in Zeist zijn doordrongen van het belang om de (wilde) bij te steunen".

Alleen al in Zeist zijn er 143 verschillende soorten bijen. De nu aangelegde tuin is ook bedoeld voor andere insecten, zoals hommels. Het plan om dit stukje groen te realiseren was er al in 2016 maar de uitvoering liet op zich wachten omdat eerst de financiering rond moest komen. De aanleg vond afgelopen winter plaats en nu is de tuin na de officiële openstelling voor alle bezoekers toegankelijk.

Het openen van de tuin vond dus plaats tijdens het Lentefestival. Medewerker van de Boswerf Judtith Stoker vertelt: "Het festival hebben we dit jaar laat in de lente gehouden. Nu staan immers alle planten in bloei, zijn ze zichtbaar en trekken ze de bijen aan. Onze nieuwe tuin staat vol met bijenvriendelijke planten. Het is nu wachten tot de bij de weg naar ons heeft gevonden. De Boswerf als geheel biedt volop nestgelegenheid en de nieuwe tuin zorgt daarbij ook voor voeding".

Het Lentefestival zelf stond ook in het teken van de bij.Daarom was ook de werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam aanwezig, kon er gratis honing geproefd worden, waren er workshops en werd uit de doeken gedaan hoe de bestuiving door de bij verloopt. Catsburg: "Zeist vindt dit thema zo belangrijk dat wij een miljoen bijenvriendelijke bloembollen hebben geplant. Ook is de operatie Steenbreek in onze stad actief. De nieuwe bijentuin hier op De Boswerf is onderhoudsvriendelijk. Een groene tuin is goed voor de insecten maar hoeft niet veel onderhoud te vergen. Dit is goed om te weten voor de inwoners van Zeist die erover denken hun tuin te ontstenen en te vergroenen".

De bijentuin op De Boswerf is gefinancierd door Samen Duurzaam Zeist, de stichting Vrienden van de Boswerf en door de Van Tellingen Pul stichting. De tuin heeft ook nadrukkelijk een recreatief doel. Binnenkort wordt nog een dergelijke tuin gerealiseerd in Zeist, namelijk bij de school De Sluis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden