De nominatie dag voor de Nederlandse Portretprijs 2019 op 3 juni..

PERSBERICHT

Amsterdam, mei 2019

Hoe staat het met onze hedendaagse portretkunst in het Rembrandtjaar?

De nominatie dag voor de Nederlandse Portretprijs 2019 op 3 juni in Slot Zeist biedt inzicht

Tijdens deze dag zullen 107 kunstenaars uit heel het land 122 portretwerken (2D en 3D) tonen aan de jury. Zij zijn door de zware eerste selectieronde gekomen, waarvoor een recordaantal van maar liefst 1254 portretten zijn ingezonden, de helft meer dan de eerste editie van de Nederlandse Portretprijs in 2017.

Aan het eind van de dag blijven 50 portretten over die zullen meedingen naar de Nederlandse Portretprijs 2019. Deze werken worden van 1 september t/m 17 november tentoongesteld op Slot Zeist. De uitslag wordt 3 november bekendgemaakt. De totale waarde van de prijzen bedraagt ruim 25.000 euro.

Wat deze dag uniek maakt is om zoveel kunstenaars, bekend en onbekend, bij elkaar te zien met het beste wat hedendaagse Nederlandse portretkunst heeft te bieden. De blijdschap en teleurstelling die deze nominaties met zich meebrengen garanderen een enerverende dynamiek.

De dag is een goede barometer voor hedendaagse Nederlandse portretkunst in het Rembrandtjaar. Niet alleen vanwege de vele kunstenaars en hun portretwerken maar ook omdat vele andere aanverwante disciplines die dag aanwezig zullen zijn. HKU studenten, hoogleraren, kunsthistorici, galeriehouders, museumdirecteuren, curatoren, kunstjournalisten, academie docenten: al deze invalshoeken tezamen geven een uitstekende dwarsdoorsnede van de huidige status van onze portretkunst waar wij als Nederlanders zo trots op zijn.

Programma 3 juni Slot Zeist

9:00-10:30: Ontvangst kunstenaars en afgifte portretten

10:30–12:30: Juryberaad/variété programma voor kunstenaars

12:30-14:00: Lunch

14:00–15:30: Juryberaad/variété programma voor kunstenaars

15:30-17:30: Borrel en bekendmaking nominaties voor de Nederlandse Portretprijs 2019

Op enkele momenten gedurende de dag (waarschijnlijk vlak voor de lunch en voor de borrel) zullen de afvallers bekendgemaakt worden. Deze kunstenaars kunnen hun portret dan weer meenemen naar huis. De genomineerde portretten blijven achter op Slot Zeist.

Over de Stichting De Nederlandse Portretprijs

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) heeft als ideaal om hedendaagse portretkunst in Nederland naar een niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de Gouden Eeuw. Dat wil zeggen: méér internationale erkenning, méér opdrachten voor kunstenaars, méér aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en méér tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. Het onder de aandacht brengen en stimuleren van deze kunstvorm doet zij op verschillende manieren, de voornaamste is het organiseren van een periodieke portretwedstrijd.

In 2017 organiseerde Stichting DNP de eerste editie van de Portretprijs. Hierbij werden uit 854 inzendingen 50 portretten geselecteerd en tentoongesteld op Paleis Soestdijk. Deze expositie trok 20.000 bezoekers. Eveneens organiseert zij het Weekend van het Portret, waarvan in 2018 de derde editie heeft plaatsgevonden.

Voor meer informatie: portretprijs.nl

Contact:

info@portretprijs.nl
Of bel Saskia Koppelaar (voorzitter): +31-647080015

Irma Braat – Zelfportret met tweelingzus (winnares Portretprijs 2017, 2D)

Meer berichten