Fleur de Beaufort (r) en voorzitter van de Stichting Lokaal Austerlitz Hans Nijman (l) waren blij verrast met de grote opkomst. FOTO: Carol Dohmen
Fleur de Beaufort (r) en voorzitter van de Stichting Lokaal Austerlitz Hans Nijman (l) waren blij verrast met de grote opkomst. FOTO: Carol Dohmen (Foto: )

De Beaufort en Austerlitz delen stukje geschiedenis

Door Carol Dohmen

De geschiedenis van Austerlitz is springlevend. Stichting Lokaal Austerlitz organiseerde een drukbezochte vertelling in het gebouwtje waar de stichting haar naam aan ontleend: Het Lokaal. Het gebouw is een tastbaar voorbeeld van de betrokkenheid van de familie de Beaufort met het dorp.

Austerlitz - Fleur de Beaufort, één van de talrijke nazaten van de familie, nam de luisteraars mee naar het verleden en beantwoordde openhartig vragen over de familie en het beheer van het landgoed.

De fiets van juffer Annie, voor deze gelegenheid geparkeerd naast de ingang, wordt ondanks de nieuwe snelbinders door enkele aanwezigen meteen herkend. Op deze fiets bezocht juffer Annie, woonachtig op Het Molenbosch, tot ergens halverwege de vorige eeuw regelmatig het dorp. Ze bracht soep aan de zieken en was beschermvrouwe van verschillende verenigingen. Haar vader Joachim Ferdinand de Beaufort stelde in 1887 Het Lokaal ter beschikking aan een vereniging met als nobel doel 'de bevordering van zondagsheiliging door bestrijding van drankgebruik te Austerlitz'. Fleur de Beaufort heeft haar verwante niet persoonlijk gekend, zij werd geboren nadat juffer Annie was overleden, maar kent wel de sociale betrokkenheid van de familie. De Beaufort: "We hebben van onze voorouders de opdracht meegekregen om het landgoed Den Treek Henschoten in stand te houden voor toekomstige generaties. Dat doen we door de combinatie van zakelijkheid, het warmhouden van de familiebanden en maatschappelijke betrokkenheid. De relatie met het gebied is de rode draad die de familie zowel onderling als met de sociale omgeving verbindt." De relatie met Austerlitz kwam tot stand via het familiebezit Het Molenbosch, waarvan de bossen zich uitstrekten tot aan het dorp, met juffer Annie als de verpersoonlijking van die relatie. De Beaufort: "Met 630 aandeelhouders in het familiebezit voeren we soms pittige gesprekken over zakelijkheid en onze filosofie. Maar familie krijgt bijv. geen korting als ze één van de woningen wil bewonen." Een dilemma deed zich voor bij de vraag om vergunning voor het zomerfestival bij het Henschotermeer. "Het levert geld op, maar betekent ook iets voor de natuur. Daarom vindt het maar één keer per jaar plaats. Hier geen Duinrel, zeggen we in de familie." Fleur de Beaufort heeft ook een persoonlijke band met Austerlitz, ze is beschermvrouwe van de St. Lokaal Austerlitz. 

Geschiedenis van Het Lokaal

Familie de Beaufort verkocht Het Lokaal in 1973 aan de gemeente Zeist, daarna kwam het in bezit van het bisdom en deed tot eind 2015 dienst als RKK. Momenteel biedt het gebouw als tijdelijk dorpshuis opnieuw een onderkomen aan verschillende verenigingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden