Veel belangstelling voor de uitleg over het beheer van het bos. FOTO: Carol Dohmen
Veel belangstelling voor de uitleg over het beheer van het bos. FOTO: Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

Wakker worden met de boswachter

Door Carol Dohmen

Austerlitz - Dauwtrappen is populair, mensen lijken steeds vaker behoefte te hebben om oude tradities te vieren. Het verhaal over dauwtrappen op Hemelvaartsdag gaat terug naar vroeger tijden, waarin mensen op die dag om drie uur 's nachts opstonden om blootsvoets op het gras te dansen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en het was een manier om het voorjaarsontwaken van de natuur te vieren.

In boswachterij Austerlitz verzamelde zich vorige week om zeven uur 's ochtends een groep mensen, niet op blote voeten maar met stevig schoeisel en zeker wel geïnteresseerd in het ontwaken van het bos . Voor velen ook de wens "om het een keer mee te maken". Vrijwilligers van Staatsbosbeheer leidden hen rond, speurend naar reeën, vogels en andere dieren die rond dit tijdstip actief zijn. Ze vertelden verhalen over het leven in het bos.

Het beheer van het bos staat in de belangstelling, de achtergrond van het hoe en waarom van de houtkap is bij veel mensen niet bekend. Een deelnemer: "Als je dit allemaal weet, ga je toch heel anders naar het bos kijken." Een bijzondere verrassing wachtte halverwege: bij de oude werkschuur van Staatsbosbeheer was er koffie, koek en een vrolijk optreden van fanfarecorps Erica uit Austerlitz.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden