Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

Koos Janssen - Maandag 3 juni overleg ik met medewerkers over M50, het netwerk van middelgrote gemeenten in Nederland. Zeist bekleedt het voorzitterschap en het secretariaat. Het versterken van het netwerk, de samenwerking met andere verbanden en de strategische agenda komen aan de orde. Daarna vergadert B&W. Onderwerpen zijn de Kynologenclub Zeist en Austerlitz, de regionale sociale dienst, de evaluatie van de Maaltijd van Zeist en het woningbouwprogramma voor de komende jaren. Met al deze thema's werken we aan een goed leven in de gemeente Zeist. Ook fiets ik naar het echtpaar Van der Steeg. Vandaag is de feestelijke viering van hun zestigjarige huwelijk. Daarnaast heb ik een interview met een Zeister masterstudent Spatial Planning van de Universiteit Utrecht. Zij bevraagt mij over achtergronden van de herinrichting van woonwagencentrum Beukbergen. Aan het eind van de dag woon ik de presentatie bij van het interessante en prachtige boek: Hernhutters in beweging. Ik ontvang een eerste exemplaar, mede vanwege mijn bijdrage aan het boek met het hoofdstuk Eigenheid in verbinding, de betekenis van de Evangelische Broedergemeente voor Zeist.

Dinsdag- en woensdagochtend zijn we met het college van B&W op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het is dit jaar in Barneveld; het aantal gemeentelijke deelnemers bedraagt 2900! Congresthema: Besturen is mensenwerk. Mooie uitspraken zijn Besturen is samenwerken en elkaar de ruimte geven (minister Kajsa Ollongren), Aandacht is het nieuwe goud (antropoloog Daniëlle Braun) en Laten we niet het debat, maar het gesprek met elkaar aangaan (Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei). Inspirerend zijn ook burgemeester Bart Somers van Mechelen met: Empathie is de eerste stap om te verbinden, en voorzitter Jan van Zanen met: De gemeente als bondgenoot van de inwoner.

Woensdag gaat al mijn aandacht uit naar de maatschappelijke onrust in Den Dolder en wijde omgeving. In een paar dagen tijd doen zich twee incidenten voor met cliënten van Fivoor. Vanuit de gemeente is er overleg met verontruste en verontwaardigde inwoners, de politie en het openbaar ministerie. Ik communiceer met de bestuurders van Fivoor en overleg met minister Dekker. Ik eis openheid van Fivoor. Ik ben zeer ontevreden over hun communicatie, informatie, snelheid van acties ondernemen en samenlevingsgevoeligheid. Dat herhaal ik voor de NOS-tv en radio. Ook schrijf ik ter informatie een brief aan de gemeenteraad. Van Fivoor eis ik een deskundige crisismanager veiligheid. Die functionaris moet zorgen voor meer veiligheid richting de instelling en moet gaan werken als professioneel aanspreekpunt op dit onderwerp. Met de minister maak ik de afspraak hierover binnenkort verder te spreken.

Ook donderdag en de dagen erna blijf ik aandacht geven aan Fivoor en de maatschappelijke onrust. Tussendoor overleg ik deze dagen ook over andere onderwerpen, zoals het Kinderlintje, het voormalig gasbedrijf GZO, de jaarrekening 2018 en de kadernota 2019. Ook met de gemeenteraad bespreek ik de situatie Fivoor en de maatschappelijke onrust. Dit onderwerp komt terug in mijn regulier overleg met politie en de brandweer. Het is voor samenleving, politiek en bestuur een hectische week. -- Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden