Herman voert de herten in het Hertenkamp regelmatig jong blad van beuken en hazelaars. Brood is slecht voor de dieren. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Herman voert de herten in het Hertenkamp regelmatig jong blad van beuken en hazelaars. Brood is slecht voor de dieren. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: )

Herten lekker in het verse gras

Asta Diepen Stöpler

Sproeien en bijvoeren blijven nodig

Heerlijk sappig groen gras. Dit moet zo lekker smaken na weken vertoeven in het dorre, kaalgevreten gedeelte van het hertenkamp. Dinsdag ging het hek open voor de 19 hinden en hun bok. De dappersten rennen meteen het gras in, de schuchtere dieren komen er aarzelend achter aan.

ZEIST - Voorbijgangers is het wellicht opgevallen dat de weide van het Hertenkamp aan de Laan van Beek en Royen dit jaar niet zo groen was als anders. De droogte van vorig jaar doet nu nog haar invloed gelden. Dankzij het regelmatig sproeien staat er nu in het midden van het veld kniehoog gras. Dit is nodig voor de hertenkalfjes, die binnen enkele weken geboren worden. Hierin kunnen ze veilig schuilen.

Vlak voor dat de dieren in de grotere ruimte mochten, was een medewerker van Kinderboerderij De Brink aan het werk. Hooi aanharken en dan de sproeiers uitdoen. Vervolgens doet hij de hekken open. Zolang de dieren in de kleine omheining moeten blijven, krijgen ze dagelijks hooi en regelmatig voederbrokken. Nu ze zich te goed kunnen doen aan het verse gras, blijft het bijvoeren doorgaan maar dan wel kleinere hoeveelheden.
Ook het sproeien van de grote weide blijft doorgaan zolang er te weinig regen valt. De dieren zoeken dan een droge schuilplaats tussen de bomen.
De Kinderboerderij verzorgt sinds dit jaar de dieren van het Hertenkamp en ook de Manenschapen, die te vinden zijn aan de Jagersingel.

Herman, een inwoner van Zeist, voert dinsdagochtend de dieren het jonge blad van de hazelaar vlak voordat ze naar de grote weide mogen. "Dit vinden ze heerlijk. In het vroege voorjaar kom ik regelmatig met de kleinkinderen, dan knippen we jonge beukenbladeren af. Dat eten ze ook graag. In het najaar laten ze zich eikels goed smaken. Dan ga ik met de kleinkinderen eikels rapen in het bos." Nu is Herman alleen, de kleinkinderen zitten op school.

Brood is niet goed voor de dieren, aldus de medewerker van de Kinderboerderij. Hierin zit een stof dat slecht voor ze. "Geef ze bijvoorbeeld sla."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden