Thuis in Austerlitz is Danny nog steeds onder de indruk van alle positiviteit en mentale kracht die hij heeft ervaren tijdens de Alpe d'HuZes. FOTO: Carol Dohmen
Thuis in Austerlitz is Danny nog steeds onder de indruk van alle positiviteit en mentale kracht die hij heeft ervaren tijdens de Alpe d'HuZes. FOTO: Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

Rennend naar top Alpe d'Huzes, opgeven is geen optie

Door Carol Dohmen

De 25-jarige Danny Tessels uit Austerlitz beklom afgelopen donderdag de Alpe d'Huzes. Rennend wist hij tot twee keer toe de 21 bochten naar de top te nemen. 'Opgeven is geen optie' luidt het motto van het sportieve evenement Alpe d'HuZes en Danny kan zich daar helemaal in vinden. Moe, voldaan en vol lof over de organisatie kijkt hij terug op een bijzondere ervaring.

Austerlitz - Tien jaar geleden besloot Danny Tessels tijdens een vakantie met zijn ouders, onvoorbereid en ongetraind de Alpe d'Huzes op te rennen. De berg betekende veel voor zijn vader, die hem onmiddellijk voor gek verklaarde, vervolgens hielp en heel erg trots was toen het hem nog lukte ook. Het zou meer dan een dierbare herinnering worden, twee jaar later overleed zijn vader aan longkanker. Danny: "Ik wist dat ik een keer terug moest naar de berg. Ik was inmiddels gaan hardlopen en nu had ik een extra doel: deelnemen aan het jaarlijkse evenement zodat ik geld kon ophalen voor meer onderzoek naar deze vreselijke ziekte."

Samen met zijn moeder en vrienden was hij in Frankrijk. De ervaring heeft diepe indruk op hem gemaakt. "Het is bijna niet te beschrijven, de sfeer, de persoonlijke verhalen van onbekende mensen, de manier waarop je naar boven wordt geschreeuwd door toeschouwers. Elke bocht is anders, je huilt en je lacht." Vooral twee bochten waren voor hem van betekenis. In bocht 7, ook wel de Nederlandse bocht genoemd, maakte hij destijds met zijn vader de afspraak nog eens terug te gaan. "Het werd een terugkeer zonder mijn vader, je staat er doorgaans niet bij stil dat de toekomst niet vanzelfsprekend is. Totdat je iemand verliest." In bocht 1, bovenaan de berg, mochten deelnemers een zelfbeschreven kaars neerzetten. Danny: "Zo had ik iets om naar toe te rennen als ik er fysiek doorheen zat. Want hoewel ik nu getraind ben, was het evengoed zwaar."

Ook zijn vriend Yoni Stap rende twee keer de berg op. "Ik ben trots op hem, hij rende met zijn eigen verhaal en deed het geweldig."
Danny is realistisch. "Het was mooi om samen met mijn moeder terug te gaan naar de plek waar we 10 jaar geleden kampeerden en ik mijn eerste biertje met pa dronk. Er was bijna niks veranderd, maar wij natuurlijk wel. Ik krijg mijn vader niet terug, maar door mee te doen en geld in te zamelen wil ik zoveel mogelijk mensen helpen."

Bijdragen aan Alpe d'HuZes

Het sportieve evenement werd dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd. Het opgehaalde geld gaat naar onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/dannytessels/alpe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden