Voetbal en werkevent voor doven- en slechthorenden

Door Lydia van der Meer

Als dove of slechthorende wil je niets liever dan kunnen sporten in regulier teamverband of een leuke baan hebben in het bedrijfsleven. Raymond Lantinga (46), bondscoach van het Nederlands Doven Elftal organiseert op 16 juni samen met Grow2work een evenement in Huis ter Heide. Bedoeld voor dove en slechthorende kinderen en volwassen, ouders hiervan en bedrijven en sporttrainers die informatie krijgen over het werken en trainen met doven- en slechthorenden. De dag wordt afgesloten met een wedstrijd tussen het doven voetbalelftal en ex-internationals van Ajax.

Zeist - Voetballen in een team als dove of slechthorende. Kan dat? "Trainers roepen bij voorbaat dat het niet kan, omdat je niet met ze zou kunnen communiceren", roept Raymond. "Nee, als je iets tegen ze roept, dan horen ze het niet. Met een gebaar kun je wel iets duidelijk maken, en daar hoef je geen hele cursus gebarentaal voor te leren. Hetzelfde geldt voor een werkgever. Je kunt een appje of een mail sturen om je vraag of boodschap over te brengen. Er zijn zoveel technologische ontwikkelingen om te kunnen communiceren met een dove of slechthorende. Kijk naar een oplossing en niet naar problemen."

Het evenement op het sportpark van Vliegdorp bevat meerdere workshops. Jongeren van 12 tot 17 jaar krijgen een voetbalclinic van de bondscoach en een workshop over hoe je later je kwaliteiten goed in kunt zetten en met welke valkuilen je rekening kunt houden. Kinderen onder de twaalf jaar kunnen meedoen aan sport- en spelactiviteiten. Goed voor de motoriek maar vooral leuk om te doen. Reguliere sporttrainers leren hoe ze dove en slechthorende spelers kunnen trainen en coachen. Voor ouders zijn er workshops over als je kind gaat studeren en hoe jij als ouder je kind in zijn kracht kunt zetten. Raymond wil in 2021 met het Nederlands Doven voetbalelftal meedoen aan de Deaflympics. In 2015 moest hij last minute afzeggen wegens gebrek aan sponsors.

Meer informatie over de dag

De inloop voor het evenement begint zaterdag om 10.00 uur en de dag eindigt om 17.00 uur. De toegang is gratis. Op www.knsdb.nl staat het hele programma en kun je je inschrijven voor een of meerdere workshops. De toegang is gratis. Van de sporttrainers en werkgevers vragen wij een kleine vergoeding voor de workshops. Het sportpark van Vliegdorp in Huis ter Heide is goed te bereiken met het openbaar vervoer en als je met de auto komt is er voldoende parkeergelegenheid. Lunch en twee drankjes zijn gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden