Marcel en Floor langs de kant met Merijn die net gewonnen heeft.
Marcel en Floor langs de kant met Merijn die net gewonnen heeft. (Foto: )

Talent breekt door naar de top

Een supertalent in de vijver

De vlag ging uit in huize Scheperkamp toen het nieuws binnen kwam dat zoon Merijn is opgenomen in de talentenselectie van Jac Orie. De trainer van Jumbo Visma, de leider van de groep met schaatskampioenen. Merijn zijn prestaties zijn er ook naar: hij staat als junior nu al tussen de senioren op het hoogste podium bij het NK inline-skaten. Merijn is een absoluut toptalent waar we hopelijk nog heel veel van gaan horen. Dit verhaal gaat niet over Merijn alleen…..dit verhaal gaat over de vijver waar hij uit is opgedoken.

De vis

Merijn is de zoon van Marcel en Engelien Scheperkamp en groeide op in Loosdrecht. Marcel was in zijn jeugd fanatiek wedstrijdschaatser, maakte deel uit van Jong Oranje. En ook Engelien was wedstrijdschaatster, dus wat aanleg betreft zat het wel snor. Na kennis te hebben gemaakt met het ijs, wilde Merijn rond zijn 7de al wedstrijdschaatsen. Maar vóór zijn 12de jaar kon hij bij zijn vereniging niet terecht voor wedstrijdtrainingen. Marcel heeft een bedrijf in sportkleding en hoorde van een relatie dat er wél plaats was bij de wedstrijdgroep van SIVZ, de schaatsclub van Zeist. Ondertussen had Marcel zich voorgenomen om zijn eigen kinderen niet te trainen, hij bracht ze wel van en naar de trainingen. Toen de trainer een keer uitviel, trainde hij de groep éénmalig…lang verhaal kort.. hij traint nog altijd niet zijn eigen kinderen - zoals hij zich had voorgenomen -, hij traint en begeleidt nu trainers van meerdere verenigingen in de regio. Bemoeit zich zomers en 's winters met de (talenten)programma's en is er de hele week, het hele jaar druk mee. Marcel graaft en onderhoud vijvers waar talenten tot ontwikkeling kunnen komen.

Wat beweegt iemand om al zijn vrije tijd in het trainen van andere kinderen te steken? Marcel en Engelien schaatsen zelf ook en zijn lid in Zeist, zetten zich in de breedst mogelijke zin in om het schaatsen en skaten onder de aandacht te brengen. Desgevraagd geeft Marcel aan dat het hem voldoening geeft om kinderen beter te laten schaatsen door ze zelf het plezier in het schaatsen te laten ontdekken. Inline-skaten, shorttrack, langebaanschaatsen, het kan allemaal. Als voormalig topsporter stimuleert hij een enthousiast kind in het ontdekken waar zijn/haar grens ligt. En als er daardoor een talent doorbreekt naar de top is dat natuurlijk geweldig. Gevraagd naar de kern van zijn aanpak vertelt hij van het evenwicht, van de balans, van de rust, van leren schaatsen op je schoenen, in plaats van schaatsen op de ijzers of wielen. Marcel legt uit en vertelt... pas als het evenwicht er is dan komt de snelheid.

De vijver SIVZ

Dat ene keertje trainen is niet zonder gevolgen gebleven. SIVZ is door alle inspanningen een vijver vol talenten geworden. De jeugd nam het laatste jaar op meerdere onderdelen succesvol deel aan het NK Sprint en Supersprint, het NK afstanden, de NK jeugdmarathon, de NK Shorttrack, het landentoernooi, alle Wereldbekers Junioren, de EOYF Jeugd Olympische Spelen? en het Wereldkampioenschap Junioren. Deelname met mooie resultaten? De vijver trekt inmiddels ook talenten van buiten aan, mede door de combinatie van plezier maken met serieus sporten en resultaten halen. Het aantal kinderen dat plezier beleeft aan het schaatsen en skaten groeit dan ook. Zelfs het aantal ouders dat gaat schaatsen groeit mee. Omdat het zo aanstekelijk is in balans te zijn en te bewegen. Het is met een vereniging als met het schaatsen,…als het evenwicht er is, dan komen de resultaten.

Meer berichten