Logo nieuwsbode-zeist.nl


Zo zag de bakkerszaak van Thijs en Ina den Bleker er in de jaren '80 uit. Nu is Second Life Zeist gevestigd in het pand, dat aan de buitenzijde niet veel is veranderd.
Zo zag de bakkerszaak van Thijs en Ina den Bleker er in de jaren '80 uit. Nu is Second Life Zeist gevestigd in het pand, dat aan de buitenzijde niet veel is veranderd.
Vorstelijk gewinkeld

Vorstelijk gewinkeld bij Banketbakkerij Den Bleker

Smaakmakende winkels in Zeist. Ze zijn er nog, maar een aantal is verdwenen. Winkels met een bijzonder karakter die de uitstraling van onze gemeente verrijkten. Deze zomer blikt Asta Diepen Stöpler terug met ondernemers die hun stempel drukten op Winkelstad Zeist. Zij hadden – kort of langer geleden – een eigen zaak. Thijs den Bleker en Ina den Bleker – Donker hadden 35 jaar een goedbezochte banketbakkerij. Ina den Bleker blikt terug.

(Dit artikel verscheen in De Nieuwsbode in juli 2015)

Zeist - Bakkerij Den Bleker was gevestigd op Steynlaan 26 van 1960 tot 1995. Eigenaren waren Thijs en Ina den Bleker – Donker. Zij verkochten een groot assortiment vers gebakken brood en banket met als toppers Gelders Tarwe en croissants. Hun best verkochte koekje was de oublie, ook naar een oud, beproefd recept.

"20 jaar geleden, in 1995 sloten we onze bakkerij en nog steeds komen we oud-klanten tegen. Laatst nog een vader met zijn zoontje. 'Kijk, deze mevrouw was ooit onze bakker. Van haar kreeg ik altijd een snoepje.'
Mijn man en ik zochten eind jaren '50 een goede locatie voor een eigen bakkerij. We kwamen uit het westen van het land en ons oog viel op Zeist vanwege de centrale ligging en de mooie bossen. Toen we hier kwamen, waren er maar liefst 46 bakkers. Het was dus hard werken. In de beginperiode ging mijn man met de bakfiets heel Zeist door naar klanten. Dat vond hij heerlijk, omdat hij veel contact met de mensen had. Later concentreerde hij zich meer op onze buurt. Ik stond vooral in de winkel. In tien jaar tijd hebben we de zaak goed opgebouwd. Eerst waren onze ovens op de Scheperlaan. Later, na een verbouwing, kwamen de ovens in onze zaak aan de Steynlaan. Dat maakte het werk een stuk lichter, want we hoefden de broden en andere spullen niet meer over straat te vervoeren.
In de jaren '70 werd de warme bakker hip. Vers gebakken brood en gebak waren vanaf toen steeds populairder. Een van onze toppers was het Gelders Tarwe, een bruin brood volgens een recept van mijn man. Een klant vond dit zo lekker, dat ze na na verhuizing naar Hoorn regelmatig kwam om 10 van deze broden te kopen om in te vriezen. Ook onze croissants waren wijd en zijd bekend. Helemaal van bladerdeeg en 100% roomboter, absoluut geen margarine!
Het waren lange dagen, vooral voor mijn man, maar we werkten altijd met veel plezier. De klanten waren gezellig, de zaken gingen goed, onze kinderen hielpen flink mee, het personeel werkte altijd hard.
Halverwege de jaren '90 moesten we om gezondheidsredenen stoppen. Omdat we geen opvolging hadden, betekende dit helaas dat de bakkerij dicht moest. De laatste dag was bijzonder. Veel klanten kwamen langs om afscheid van ons te nemen. We stonden versteld van alle reacties.
Nu bakken we af en toe nog wel eens wat, maar we zijn vooral bezig met fietsen, lezen en andere hobby's."

Reageer als eerste
Meer berichten