Bloemenhuis van Delft gaat met pensioen na 44 jaar. FOTO: Mel Boas
Bloemenhuis van Delft gaat met pensioen na 44 jaar. FOTO: Mel Boas (Foto: Mel Boas)

Zeister bloemist stopt: 'Op mijn 12de maakte ik mijn 1e graftak'

Over precies paar dagen is Bloemenhuis Van Delft Zeister geschiedenis. Henk van Delft en zijn vrouw trekken de deur van hun in de hele regio bekende winkel op 1 juli voorgoed achter zich dicht. De 67-jarige in Zeist geboren en getogen Henk van Delft is moe. „Het is mooi geweest."

door Jan Dankbaar

Zeist - Van Delft nam op 23-jarige leeftijd de zaak van zijn vader over. „Mijn vrouw was net 19 jaar oud. Mijn vader had een serie hartinfarcten achter de rug. Toen werd nog gezegd dat je dan achter de geraniums moest gaan zitten. Mijn vader had de winkel op de Voorheuvel weer overgenomen van zijn vader. Het bloemenwinkeltje zat naast Vossole, de visboer. Mijn vader had geen verstand van bloemen, maar wel van mensen. Op de bakfiets reed hij door Bosch en Duin en vond daar heel veel klanten."

De menselijkheid, de bezieling heeft Henk van Delft dan zeker ook van zijn vader. De winkel van Van Delft staat vol kleurrijke bloemen, de meest prachtig vormgegeven vazen, planten. Maar de klanten komen niet alleen voor een feestelijke bos bloemen. „Op mijn 12de maakte ik mijn eerste graftak", zoals Van Delft de grafstukken zelf omschrijft. „Toen vroeg ik mij al af wie er onder die graftak kwam te liggen. Ik ben betrokken. Ik leef mee. Probeer me in de overledene te verdiepen."

Snel zit Van Delft op de praatstoel. Hij vertelt over de vrouw die lang geleden in zijn winkel stond met de vraag of Van Delft ook in Utrecht leverde. „Ik zei eerst dat we dat eigenlijk niet deden. Het bleek de vrouw van de toenmalige commissaris van de Koningin te zijn. Er volgden nog veel meer opdrachten voor de provincie. Wat hebben we daar mooie dingen voor gemaakt." De band met de provincie werd zó goed dat de heropening van de winkel na een flinke brand werd verricht door de commissaris van de Koningin zelf.

De laatste dagen zijn geteld voor de winkel, maar Van Delft wil het niet als een nachtkaars uit laten gaan. „De laatste drie dagen gaat alles voor de helft van de prijs weg. De gehele opbrengst schenken we aan het Koningin Wilhelmina Fonds. En daarna? Daarna ben ik weer vader en opa. Daar ga ik mijn tijd aan besteden."

Meer berichten