Deze zomer samen tien keer schoner dankzij leerlingen OLZ!

ZEIST- Vier leerlingen van het Openbaar Lyceum Zeist ondernemen actie tegen zwerfafval. Ze starten een landelijke campagne om in de zomervakantie van 2019 zoveel mogelijk mensen aan te sporen om tien stukken zwerfafval op te ruimen. "Samen kunnen we Nederland tien keer schoner maken", aldus Floor, een van de initiatiefnemers.


Veerle van Leeuwen, Floor Steenberg, Nick Voorn en Rens Stigter uit klas 4 van het Openbaar Lyceum Zeist ondernemen actie tegen het zwerfafvalprobleem in en rondom Nederland. Ze willen met een landelijke campagne Nederlanders aansporen om in de zomervakantie van 2019 tien stukken zwerfafval op te ruimen. Denk aan plekken zoals op het strand, in het bos en de berm. Hetzij thuis of op vakantie.

Zwerfafval vormt een groot probleem. Het is schadelijk voor zowel mens als dier. Uit onderzoek van ORB blijkt dat meer dan 80 procent van het geteste drinkwater uit landen op de vijf continenten microplastics bevatten. Deze microplastics komen mede door zwerfafval in het water terecht. De mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn: versnelde borstkanker, prostaatkanker en misvormde embryo's. Uit onderzoek van de VN blijkt bovendien dat elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels sterven door afval op zee.


De leerlingen hebben, in het kader van hun profielwerkstuk, een enquête afgenomen onder ruim 600 respondenten. Hierin hebben zij onderzocht in hoeverre Nederlanders bereid zijn om mee te doen aan de actie 'deze zomer 10x schoner'. Na het lezen van bovenstaande feiten is maar liefst 85 procent van de geënquêteerden bereid om zwerfafval op te ruimen!

Wanneer 85 procent van de Nederlanders deze zomer tien stukken afval opruimt, kan de impact van deze actie enorm zijn! Naast het feit dat er miljoenen stukken zwerfafval verdwijnen uit de natuur zijn er nog de indirecte positieve gevolgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een schone omgeving oproept tot schoonhouden. Bovendien draagt de actie bij aan een verhoogd bewustzijn van het principe 'met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak!'. Zo zorgt de actie er ook nog eens voor dat er minder nieuw zwerfafval bijkomt.

Om mensen aan te sporen om mee te doen met de actie hebben de leerlingen onder andere de hashtag #dezezomer10xschoner ontwikkeld. Middels de hashtag kunnen deelnemers foto's of filmpjes delen. Hierdoor worden nog meer mensen bereikt en daarmee ook het doel:

 

Meer berichten