Floris Zur Muhlen tijdens de finale van de Nationale Jeugd Meerkampen tafeltennis, zondag 10 juni in Panningen. Foto: Henk Hommes.
Floris Zur Muhlen tijdens de finale van de Nationale Jeugd Meerkampen tafeltennis, zondag 10 juni in Panningen. Foto: Henk Hommes. (Foto: HENK HOMMES, HENK HOMMES)

Floris Zur Muhlen naar Jeugd EK tafeltennis in Tsjechië

Door Asta Diepen Stöpler

Bescheiden, rustig en gedreven. Floris Zur Muhlen (16) is winnaar van de Nationale Jeugd Meerkampen Tafeltennis 2019 (NJM). "Met deze overwinning behaalde ik meteen ook een ticket voor de Europose Kampioenschappen Tafeltennis, komend weekend in Tsjechië", aldus Floris.

ZEIST - Tot en met de laatste wedstrijd bleef de NJM van medio juni spannend in de grote sporthal van Panningen (L). Zou Floris uit Zeist de eerste plaats bereiken of zou zijn tegenstander winnen? "We speelden meerkamp. Dit houdt in dat je tegen al je tegenstanders moet spelen. Met de 12 deelnemers betekende dit 11 wedstrijden. Er is geen poulefase, zoals bij voetbal. We zaten dicht op elkaar wat uitslagen betreft. Daarom was het tot het laatst niet duidelijk wie er uiteindelijk zou winnen. Bij verlies kon ik tweede worden en mijn tegenstander derde. Het ging dus wel om iets."

Met zijn 1,93 meter is Floris een stuk langer dan zijn meeste tegenstanders. "Ik ben niet zo explosief in snelheid, maar ik heb wel power. Ik houd van spelvariatie en heb een goed spelinzicht." Vanaf zijn 7de speelt hij tafeltennis. "Via de gemeente kunnen kinderen kennismaken met verschillende sporten. Zo kwam ik uit bij tafeltennis. Later speelde ik met mijn vader in de achtertuin."Na gebleken talent werd hij lid van ZTTV, de Zeister Tafeltennis Vereniging, waar Martijn Grimme zijn coach en begeleider was. "Het is een leuke sport met veel mogelijkheden en snelle acties. Voetbal vind ik saai, je moet er vaak lang wachten om de bal te kunnen spelen. Een leven zonder tafeltennis is voor mij niet denkbaar. Zes dagen in de week train of speel ik. Na de zomer zal dit wat minder worden, want ik zit op het gymnasium en daar moet ik ook aandacht aan besteden."

De tafeltenniswereld is klein, aldus Floris. "We kennen elkaar goed, we zijn vrienden van elkaar. We gunnen elkaar de overwinning, maar we gunnen het ons zelf net iets meer. Zo is onze mentaliteit. Omdat we elkaars sterke en zwakke kanten kennen, zijn de wedstrijden vaak spannend. Het gaat er om de ander slim af te zijn. De eerste dag van de NJM ging goed, ik won van sterkere spelers. De laatste dag verloor ik de eerste wedstrijd, maar daarna kon ik me goed herpakken. Het mooie was tijdens de laatste wedstrijd dat de andere wedstrijden al afgelopen waren en iedereen naar op ons keek."
Inmiddels gaat de aandacht van Floris uit naar Europese Jeugd Kampioenschappen.

Jeugd EK

De Europese Jeugdkampioenschappen in Tsjechië van 6 - 16 juli gehouden in Ostrava. De selectie bestaat uit 12 spelers, tafeltennislegende Bettine Vriesekoop als een van de vier bondscoaches. Floris speelt bij de tafeltennisverenigingen SKF uit Veenendaal en SVE uit Utrecht.

Meer berichten