Carin Schröder (links) en Mia Willems ontwikkelen online-steun voor mensen met een lichamelijke handicap. Foto": Asta Diepen Stöpler
Carin Schröder (links) en Mia Willems ontwikkelen online-steun voor mensen met een lichamelijke handicap. Foto": Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Online steun voor mensen met een lichamelijke beperking

Door Asta Diepen Stöpler

Een mooi, zinvol leven met een lichamelijke handicap is soms een uitdaging. Af en toe kun je tips, inspiratie of een steuntje in de rug gebruiken. Ecare4you uit Zeist geeft deze online via vijf gratis 'Mijn Leven 2.0'-video's, gemaakt met Peter Timofeeff en vier andere Zeistenaren met lichamelijke beperking.

ZEIST - Zoek goede hulpmiddelen, doe wat je kan, houd vol. Blijf bewegen, sta open voor contacten. De video's hebben een lichte en ook serieuze toon. Ali, Adri, Peter, Marianne en Andreas geven een kijkje in hun leven en strijd rondom de gevolgen van kinderpolio, slechtziendheid, herseninfarct, kanker of parkinson. "Je ziet met welke situaties ze te maken hebben en welke oplossingen ze hebben. Ze geven veel praktische tips", vertellen de initiatiefnemers Carin Schröder en Mia Willems. Schröder is gezondheidszorgpsycholoog en Willems innovatiemanager in de zorg.

"Onze doelgroep zijn mensen tussen 30 en 70 jaar. Er zijn meer initiatieven voor jongeren en ouderen met een fysieke beperking. Voor deze groep minder. Na opname in ziekenhuis of revalidatiecentrum is er weinig aandacht voor het oppakken van het leven thuis", legt Willems uit. "Sommigen hebben juist dan ondersteuning nodig, merken we in ons werk in revalidatiecentra. Toen de gemeente in 2018 een prijsvraag uitschreef voor projecten voor versterking van mentale weerbaarheid, grepen we onze kans." Hun plan om films met Zeistenaren te maken, beloonde de gemeente met 25.000 euro. Schröder: "We wilden laten zien dat je inspiratie en ideeën kan opdoen bij mensen in vergelijkbare omstandigheden. Lotgenoten kunnen veel voor elkaar betekenen. Na ziekte of ongeval staat je leven op de kop. We willen laten zien hoe mensen ondanks deze problemen een goed leven hebben."

De films duren ongeveer 8 minuten en gaan over onder meer activiteiten, het leggen van contacten en hoe je zelf de regie in je leven houdt. "We krijgen veel positieve reacties, zoals: 'Er is zoveel meer mogelijk dan ik dacht'."

Mijn Leven 2.0

'Mijn Leven 2.0' is een initiatief van Healthsupport4you en Ecare4you en wordt financieel gesteund door de gemeente Zeist. Aanmelden kan via www.mijnleventweepuntnul.nl. Informatie via www.ecare4you.nl. Willems en Schröder zetten in Amersfoort en Soest vergelijkbare projecten op, met een website en online mini-coaching. Deze komen op termijn ook voor Zeist beschikbaar.

Meer berichten